Egyetem Tér
2021-11-05

Átadták a Learning Centert

Egyedülálló kialakítású, a legújabb trendekhez igazodó közösségi tereket magába foglaló többfunkciós tanulóközponttal gazdagodott a Debreceni Egyetem. Az ünnepélyes átadáson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter példaértékűnek nevezete az intézmény fejlesztési programját.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a járványügyi intézkedések betartása mellett rendezett november 5-ei ünnepélyes átadáson arról beszélt, hogy az ember egyetemi éveire a legjelentősebb hatást az emblematikus oktatók mellett a meghatározó egyetemi helyszínek jelentik.

- A Debreceni Egyetem hallgatói az intézmény híres Főépületét is többfunkciós közösségi térként használják, nemcsak órára járnak, hanem a folyósokon tanulnak, beszélgetnek. A Learning Center új épülete erre sokkal alkalmasabb lesz. Ezek a nyílt, barátságos, de tanulóboxokkal, intimitással kiegészített közösségi terek meghatározzák az egyetemi élet hangulatát. Ez az épület kulcsfontosságú lesz a mostani és a jövőbeni hallgatóink egyetemmel kapcsolatos élményei szempontjából – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán. A rektor bizakodását fejezte ki, hogy a jövőben még több ilyen épületet adnak át az egyre növekvő hallgatói létszám kiszolgálásához.

Balázs Ákos, Debrecen város alpolgármestere beszédében kifejtette, hogy a felmérések szerint a hallgatók számára fontos, hogy egy felsőoktatási intézményben megfelelő mennyiségű és minőségű tanulótér legyen, amelyek a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelnek.

- Az a fejlesztés, amit a Debreceni Egyetem a Learning Center révén megvalósított, gyakorlatilag mindegyik igényre választ ad. Külön öröm, hogy a tanulóközpont megfelel a közel 0 energiaigényű épületek követelményszintjének. Ez a fejlesztés erősíti a debreceni oktatás versenyképességét a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – jelentette ki Balázs Ákos.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében kitért a felsőoktatási intézmények és az egyetemi klinikák a koronavírus elleni küzdelemben játszott szerepére. Példaként hozta a Debreceni Egyetemet, ahol a klinikai ellátás és a kutatás mellett a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítésével is hozzájárulnak a küzdelemhez.

A miniszter kiemelte, hogy a felsőoktatási intézmények modellváltása révén jelentősen nőtt az egyetemek forrása, a megkötött finanszírozási szerződések nyomán 2022-ben Magyarország a GDP 2 százalékát fordítja a felsőoktatásra, ami az elsők között van Európában.

Palkovics László üdvözölte a Debrecen Egyetem egyedülálló bérstratégiáját, amely alapján mintegy 4000 egyetemi dolgozó kap béremelést az intézmény eredményes gazdálkodásának köszönhetően, ami hatalmas előrelépés a versenyképesség szempontjából.

- Az intézményben megvalósuló infrastrukturális fejlesztések kiváló példája az új Learning Center, ami az egyik építőköve a gyarapodó innovációs parknak. Szimbolikus jelentőségű, hogy az egykori gázfogadó helyén alakították ki a modern, a mai igényeket kiszolgáló közösségi tanulóközpontot. Legyen szó akár bérfejlesztésről, ipari együttműködésekről, tudományos kapcsolatok előmozdításáról, infrastrukturális, vagy technológiaI fejlesztésről, a Debreceni Egyetem minden területen az élen jár – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter.

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kossa György köszönetet mondott a klinikák orvosainak és dolgozóinak, az orvostudományi és egészségügyi karok oktatóinak és kutatóinak munkájukért, illetve az egyetemi polgároknak, hogy a járványvédelmi intézkedések betartásával akadálytalanul folytatódhat az oktatás az intézményben. A kuratórium elnöke örömtelinek nevezte, hogy ebben a nehéz időszakban is a minőségi oktatást támogató fejlesztések valósulnak meg az intézményben.

- A kuratórium mint fenntartó mindig örül, ha vagyongyarapodás van, főleg, ha ilyen hasznos módon. Itt megvalósul egy olyan cél, amikor funkciójában, működésében egy olyan infrastruktúrával gyarapodik az intézmény, amely a minőségi felsőoktatást támogatja – fogalmazott Kossa György.

Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke szerint az egyetemi vezetés jelesre vizsgázott öt éve, amikor bölcs előrelátással és stratégiai gondolkodással döntött a tanulóközpont felépítéséről.

- Az intézményi vezetés felismerte, hogy az egyetem nem csak a tudásátadás helyszíne, hanem az innovációs folyamat meghatározó állomása, egyben a nemzetközi piac fontos szereplője, s ezeken a területeken is helyt kell állni – fogalmazott Pósán László.

Bács Zoltán kancellár felidézte, hogy a legmodernebb trendekhez igazodó tanulóközpont ötletével a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója, Jenei Attila kereste meg 2016-ban az egyetemi vezetést, s egyből elindult a közös gondolkodás, hogy egy minden igényt kielégítő létesítmény épüljön fel az Egyetem téri campus használaton kívüli területén, a korábbi gázfogadó és raktárépület helyén.

Az egyetemi vezető külön köszönetet mondott a Learning Center megvalósulásában meghatározó szerepet játszó partnereknek: Jenei Attila NOKK-igazgatónak, Mátyus László dékánnak, Lontay Beáta egyetemi docensnek, Törös Attila műszaki és beruházási főosztályvezetőnek, a tervező Medmix Center Kft. részéről Bakó István és Pecsenye Béla tervezőknek, a belsőépítész Bényei Istvánnak, valamint a kivitelező Dryvit Profi Kft. részéről Bana László ügyvezető igazgatónak.

A kancellár reményét fejezte ki, hogy az egyedülálló kialakítású és különleges panorámájú tanulóközpont olyan gyorsan népszerű lesz a hallgatók körében, mint az egyetemi könyvtár megújult közösségi tanulóterei.

Az egyetemi Hallgatói Önkormányzat nevében Csont István elnök mondott köszöntőt, aki arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetem mindig pozitív példaként jelenik meg a hallgatói szolgáltatások területén a hazai felsőoktatásban, s ezt erősíti az új beruházás is.

 Minden hallgató nevében mondhatom, hogy büszkék vagyunk az egyetemünkre, a Debreceni Egyetemre, a sokrétű szolgáltatásaira és az azt kiszolgáló, folyamatosan fejlődő infrastruktúrára. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy immár húsz éve harmonikus a kapcsolat az egyetemi vezetéssel, mindig meghallgatják, és igyekeznek kielégíteni a hallgatói igényeket, mint ahogy tették ezt a Learning Center esetében.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően az intézmény kulcsait Palkovics László miniszter, Kossa György kuratóriumi elnök és Szilvássy Zoltán rektor adta át Csont István DEHÖK-elnök és Sayad-Ahmad Mohamed, a DEHÖK Külföldi hallgatókért felelős alelnök részére.

A 4250 négyzetméter hasznos alapterületű, 11 méter magas, akadálymentesített épület földszintjén egy 256 fős központi előadóterem, iroda, büfé, egyetemi ajándékbolt és egyéb közösségi terek kaptak helyet. Az 1067 négyzetméteres első emeleten térfalakkal elválasztott közösségi tanulóhelyiségeket alakítottak ki, a második emeleten konzultációs terek, oktatótermek vannak, valamint elektronikus vizsgáztató és imatermet is elhelyeztek benne. A harmadik szinten rendezték be a szervertermet, a gépészeti helyiségeket.

A létesítmény belsejében a belső tájékozódást egy komplex, többnyelvű információs rendszer segíti. Az épület környezetében,100 négyzetméteren alakítottak ki zöld felületet és a meglévő 11 mellé még további 90 új parkolóhely is épült.

A Learning Center nettó 3,4 milliárd forintból, részben pályázati és részben egyetemi forrásból épült fel. A kivitelezést a Dryvit Profi Kft. végezte el. A hallgatók februárban vehetik birtokba az épületet.

Sajtóiroda - TPL

Tudomány

Szinte semmivel nem volt elégedett a férfi kézilabda-válogatott szakmai stábja

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek