Egyetem Tér
2021-05-09

Átvették a díjakat a jövő atomfizikusai

A Debreceni Egyetem csapatai végeztek az első hat helyen a Rosatom Central Europe, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt közös orosz-magyar atomenergetikai online feladatmegoldó versenyén. A Hackatom díjátadó ünnepségét pénteken tartották a Debreceni Egyetem Aulájában.

- Önök egy elit versenyen, erős nemzetközi mezőnyben értek el kiemelkedő teljesítményt, ezzel bizonyították tudásukat, rátermettségüket – ezekkel a szavakkal köszöntette Szilvássy Zoltán rektor a Hackatom online feladatmegoldó versenyen helyezést elérő csapatok tagjait a pénteki ünnepségen.

Az egyetemi vezető kiemelte, hogy a megmérettetés során csapatként tudtak problémákat megoldani, ami rendkívül hasznos és előremutató további karrierük szempontjából. A rektor kitért rá, hogy az intézmény számos területen együttműködik a világ egyik vezető atomenergetikai vállalatával: a nukleáris energetika mellett az orvosi izotópgyártás, sterilizálás, valamint a mezőgazdaság és természettudomány területein is folytatnak közös munkát.

A Rosatom Central Europe képviseletében Kóti Lóránt köszöntötte a hallgatókat. A szervező felidézte, hogy a rendezvény első napján öt orosz műszaki egyetem – a Moszkvai MEPhI, az MPEI, a Szentpétervári Nagy Péter Műszaki Egyetem, valamint a Tomszki és a Jekatyerinburgi Műszaki Egyetem – tanárai tartottak előadásokat, melyekben kitérnek a versenyfeladatok témaköreire. Ezt követően kezdődött a 24 órás feladatmegoldás, amely során a versenyzők egyrészt modellezték az atomerőművi energiafelhasználás előrejelzését, valamint elemezték és ismertették az anyagminőség-ellenőrzési mérési adatokat.

Kóti Lóránd kiemelte, hogy a versenyen kitűnően szerepeltek a DE csapatai, professzionális munkát tettek le az asztalra, ami jól mutatja a Debreceni Egyetemen zajló magasszintű oktatást.

Az első helyet a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai, valamint Informatikai Karának hallgatóiból álló StronYtium csapata szerezte meg. A DE Műszaki Karát képviselő Zeus a második, a szintén műszaki karos hallgatókból álló OP csapat pedig a harmadik helyen végzett. A 4., 5. és 6 helyezést is a DE Természettudományi és Technológiai Karának csapatai hozták el. A hallgatók értékes nyereményekkel gazdagodtak, és a járványhelyzetet követően ellátogathatnak a verseny szervezésében is résztvevő Paksi Atomerőműbe.

Sajtóiroda - TPL

Lezuhant az elveszett kínai rakéta

Vasárnapi foci

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek