Egyetem Tér
2022-03-28

Végtagsebészeti fejlesztés a Debreceni Egyetemen

Új altatógépet és műtőasztalt szereztek be, modern légtechnikát alakítottak ki, és korszerűsítették az informatikai rendszert a végtagsebészeti műtőben, a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán. A felújítás után a végtagsebészeti ellátás a legkorszerűbb és legbiztonságosabb körülmények között zajlik.

Teljesen átalakították a Végtagsebészeti Osztály műtőjét az elmúlt hónapokban a Kenézy Gyula Campuson. A beruházás keretében a 21. századi követelményeknek megfelelően fejlesztették a légtechnikát, így a műtő már negatív nyomású üzemmódban is használható, ami nagy előnyt jelent járványos időszakban. A helyiségbe több modern eszköz is került.

A műtőben új altatógépet helyeztünk el, és lecseréltük a régi műtőasztalt, így a legbiztonságosabb körülményeket biztosíthatjuk a betegeknek. A legmagasabb szintű ellátást szolgálja az informatikai rendszer korszerűsítése is. Ennek köszönhetően a digitális röntgenfelvételek a műtét közben nagy felbontású monitoron tekinthetők meg- ismertette Urbán Ferenc, a Végtagsebészeti, illetve a Traumatológiai- és Kézsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa. 

A műtőhelyiség burkolatát is felújították, átépítették az öltözőt és a bemosakodó helyiséget. A sterilizálás legmagasabb követelményeihez igazodva az előkészítőben kicserélték a berendezést, emellett az osztályt is modernizálták. A korszerűsítés összesen több mint 250 millió forintba került.

A beruházásnak köszönhetően a végtagsebészeti ellátás visszaköltözhetett a korábbi helyére, ahol korszerű körülmények között végezhetjük a munkát. A Végtagsebészeti Osztály fő profilja a szeptikus esetek ellátása, ami a sérülés következményeként kialakult, operációval kezelendő fertőzéses folyamatokat is érinti - mondta el a főorvos.

Az osztályon a cukorbetegség és az érszűkület következményeként kialakult, rekonstrukciós érműtéttel már nem, vagy csak részben ellátható betegeket operálják elsősorban. Ide tartoznak az elhanyagolt végtagfertőzések után jelentkező üszkösödés miatt végzett makro- és mikroamputációk, valamint menthető végtagok esetében az elhalt szövetek kimetszése, sebészi feltárások, valamint a rekonstrukciós műtétek, többek között lebenyplasztikák, bőrátültetések. Az osztály szoros együttműködésben dolgozik a Sebészeti Klinikával.

Sajtóiroda- CzA

Marosvásárhelyről erősítettek a gladiátorok

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek