Egyetem Tér
2021-08-02

Mentortábor az egyetemen

A Debreceni Egyetem adott otthont a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Stipendium Hungaricum Mentorhálózata által szervezett mentortábornak. A programban a kiválasztott hallgatók szakmai tudást szerezhettek mentorfeladataik ellátásához.

A három éve indult hálózat célja, hogy a Stipendium Hungaricum (SH) Ösztöndíjprogram keretében a hazai felsőoktatási intézményekbe érkező külföldi hallgatókat segítse a beilleszkedésben, tanulmányaikban, mindennapi problémáik megoldásában. Ehhez olyan önkéntes hallgatók munkájára van szükség, akik a külföldi hallgatók támogatásához megfelelő tudással rendelkeznek. Ezeket az ismereteket, az úgynevezett soft skilleket a Debreceni Egyetemen megtartott mentortáborban sajátították el diákok július 29. és augusztus 1. között.

A tábor pénteki megnyitóján Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte, a Debreceni Egyetem népszerűsége töretlen a külföldi hallgatók körében, éppen ezért az intézményben fontos a mentorhálózat tevékenysége.

- A Stipendium Hungaricum nemzetközi ösztöndíjprogram alapításának az volt a célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, erősítse a magyar akadémiai szféra nemzetközi kapcsolatait, növelje az egyetemek kulturális diverzitását és világszerte népszerűsítse Magyarországot és a magyar felsőoktatást. A mentortáborban résztvevő hallgatók a képzés során fejleszthetik kompetenciájukat, segítségükkel a külföldi diákok számára könnyebbé válik az új kulturális közegbe való beilleszkedés. A nemzetközi kapcsolatoknak évszázados hagyományai vannak a Debreceni Egyetemen, itt tanul a legtöbb külföldi hallgató az országban. Több mint hétezren voltak az előző tanévben, de a számuk idén várhatóan még magasabb lesz. Nagy jelentősége van annak, hogy az ösztöndíjprogram révén még többen választhatják a Debreceni Egyetemet – mondta el a rektorhelyettes.
 

Az országosan huszonhat intézményben meghirdetett felhívásra összesen több mint 800 pályázat érkezett, ezek közül választották ki azokat a jelölteket, akiket a legalkalmasabbnak találtak a feladatra, és akik megkezdhették a felkészülést a mentormunkára. A táborban mintegy 300 hallgató vett részt, a Debreceni Egyetemről több mint nyolcvan hallgató fejlesztette mentorképességét.

- A mentoroknak nagyon oda kell figyelniük a metoráltjaikra, hiszen hatalmas felelősséggel jár a munkájuk. A pandémia alatt a megnövekedett stressz, a személyes nehézségek miatt nagyobb szükség volt a mentorokra, mint korábban bármikor. Újra felvenni az élet ritmusát, bekapcsolódni a közösségi élet körforgásába szokatlan élmény lehet az elsősöknek, így a mentoroknak az lesz a feladatuk, hogy segítsenek megtalálni az SH- ösztöndíjasok helyét az egyetemeken mind hallgatói, tudományos, mind pedig szakmai, kulturális és közösségi értelemben egyaránt – fogalmazott Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

A járványügyi szempontokat figyelembe véve, a táborban csak azok a mentorjelöltek vehettek részt, akik korábban már teljes védettséget szereztek, azaz a második koronavírus elleni védőoltásukat is megkapták.

A Stipendium Hungaricum Mentorhálózat a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZ

30. jubileumi Farmer Expó: megint együtt

Orbán Viktor a nemzeti konzultáció kitöltésére kér

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek