Egyetem Tér
2021-08-18

Farmer Expo: képzésben a jövő

A szakemberképzés határozza meg a mezőgazdaság jövőjét – hangzott el a 30. Farmer Expo megnyitóján. A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara két együttműködési megállapodást kötött.

- A globális népességnövekedés és az éghajlatváltozás miatt a különböző tudományterületek összefogására van szükség a mezőgazdaság érdekében – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kedden, a 30. Farmer Expo megnyitóján.

Szilvássy Zoltán kiemelte: az egyetemen növényi eredetű bioaktív hatóanyagok (pl. likopin) optikai izomerjeivel is végeznek kísérleteket. Az így létrejött termékek a gyógyszeripari innovációk mellett a mezőgazdaságban, valamint az élelmiszeriparban is hasznosíthatók.

- Minőségében, mennyiségében és hatékonyságában új dolgokat kell létrehozni. A DE újabb tudományterületek bevonásával áll a régió mezőgazdaságának szolgálatába, ezáltal érvényesül az egyetem különleges kompetenciája, a multidiszciplinaritás – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem rektora.

A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításnak immár 29. alkalommal ad otthont a DE Böszörményi úti Campusa. Nagy István agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság versenyképességének, megújulásának záloga a megfelelő szakemberképzés.

- A felkészült magyar gazdák nélkülözhetetlenek az ágazatban, mivel csakis a megfelelő tudással rendelkező szakemberek révén lehet sikeres. Az agrárium mint stratégiai ágazat minden eddiginél nagyobb támogatása történelmi lehetőséget nyújt a vidék megújulására. Növeli a vidék megtartóképességét, és segíti a gazdaság versenyképességének fokozását – fejtette ki a tárcavezető.

Nagy István 200 milliárd forint keretösszegű, az élelmiszeriparihoz és a borászati tevékenységhez kapcsolódó pályázati forrás megnyitását jelentette be. A vissza nem térítendő támogatás minimális mértéke 100 millió forint, maximálisan 5 milliárd forint igényelhető.

A Farmer Expón a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint az Északi Agrárszakképzési Centrummal.

- A térség mezőgazdasága meghatározó szerepet tölt be a hazai agrárium valamennyi területén. Ennek a pozíciónak a megőrzéséhez szükség van a Debreceni Egyetem tudásbázisára. A vállalatok számára a legnagyobb kihívást a szakember-utánpótlás és a technológiai váltás jelenti, ebben stratégiai partner a Debreceni Egyetem. Itt minden együtt van, ahhoz hogy a jövőben is sikeres legyen a debreceni agrárszakképzés – jelentette ki Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kifejtette: a DE MÉK megalakulása óta arra törekszik, hogy kiváló kapcsolatot ápoljon a mezőgazdasági vállaltokkal, a szakmai szervezetekkel és a tudományos intézetekkel.
Az Agrárgazdasági Kamarával kötött megállapodás révén a régió mezőgazdasági vállalatai számára elsősorban a szakképzés, kutatás-fejlesztés, innováció és a szaktanácsadás területén nyújt segítséget a kar.

- A hallgatólétszám növelése mellett szeretnénk, ha az agrárium felé nyitott, megfelelő alapismeretekkel rendelkező fiatalok érkeznének karunkra. A MÉK beiskolázási tevékenységét támogatja az Északi Agrárszakképzési Centrummal kötött megállapodás. A partneri szerződés révén egyebek mellett a középfokú agrárszakképzésben végzett hallgatók könnyebben juthatnak be a DE MÉK-re. Az okleveles technikusképzés feltételrendszerének kidolgozását követően a középfokú oktatásban megszerzett ismereteket az egyetemi képzésben beszámítjuk, és ezzel lehetőségőség nyílik a képzési idő rövidítésére – mondta Stündl László.

A 30. Farmer Expón egy helyen várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma. A DE szakképző intézményének fiataljai idén is aktívan részt vesznek a programok lebonyolításában. A diákok egyebek mellett a „Legyél te is mezőgazdász” bemutatóudvar interaktív programját segítik.

A DE standján bemutatkozik az egyetem innovatív élelmiszeripari klasztere, valamint a DE élelmiszeripari fejlesztéseinek új brandje, az Unifood is.

A 30. Farmer Expón 329 kiállító várja a látogatókat négy napon át 16 ezer négyzetméteren.

Nagy Márton: helyreállt a gazdaság a második negyedévben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek