Egyetem Tér
2021-02-26

Post–COVID Szakambulancia Hálózat a DE-n

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Post-COVID Szakambulancia Hálózatot hozott létre. A COVID-19 után sokan még hónapokig szenvednek a tünetektől. A speciális szakambulanciákon az ő gondozásukat látja el az intézmény.

A COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-COVID állapotnak nevezik. Leggyakoribb a fáradtság, légszomj, koncentráció- és memóriazavarok megjelenése, azonban ezeken túlmenően szerteágazó panaszok – különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák – alakulhatnak ki.

Ismert az is, hogy a COVID-19 fertőzés hosszútávú következményei nem mutatnak összefüggést a heveny fertőzés súlyosságával. A 12 héten túl fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központja élen jár a COVID-ellátásban. A Járványügyi Ellátó Központunkban hónapok óta megfeszített munka zajlik, emellett munkatársaink az oltópontokon is példásan helytállnak. Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozását is. Úttörő kezdeményezésként Klinikai Központunkban számos szakma részvételével egy interdiszciplináris ellátási formát, úgynevezett post-COVID Szakambulancia Hálózatot indítunk el, melynek köszönhetően a debreceni és a térségi betegek számára új lehetőségek nyílnak meg a gyógyulásra – hangsúlyozta Prof. Dr. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a hirek.unideb.hu kérdésére.

A Klinikai Központ elnöke Papp Mária alelnököt bízta meg azzal, hogy a Debreceni Egyetemen elsőként az országban segítse ezen új hálózat létrehozását, mely infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, és szakpszichológusok részvételével a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

Az érintett társszakmák bevonásával a betegek ellátásrendjét kidolgozták, a betegutakat meghatározták, melynek eredményeként a post-COVID Szakambulancia Hálózat a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2021. március 1-jén kezdi meg működését. A betegek egy központi post-COVID ambulanciára, vagy fennálló problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be.

Az alapellátás és a szakellátás hatékony együttműködésének elősegítésére, a post-COVID Szakambulancia Hálózat a nemzetközi irodalom alapján a háziorvosok számára szakmai útmutatót állított össze, továbbá a koronavírus fertőzés után megjelenő panaszokat és az életminőség-romlást részletesen feltáró strukturált kérdőívet is kidolgozott. A szakmai anyagokat a Debreceni Egyetem Klinikai Központja elektronikus úton is eljuttatja a Hajdú-Bihar megyében működő valamennyi háziorvosi praxisnak.

- A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés COVID-19 fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónappal történhet. Az első vizsgálatot követően a beteget egy második ellenőrző vizitre 6-12 hónap múlva visszahívják – hangsúlyozta Dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ alelnöke.

A Post-COVID Szakambulancia Hálózat szakemberei folyamatos konzultálnak egymással, elősegítve, hogy a gondozásra szoruló betegeket időben felismerjék és mihamarabb megfelelő szakellátásra, gondozásra irányíthassák.

Amennyiben a betegnek a COVID-fertőzést követően jelentős panaszai vannak, akkor 3 hónapon belül is jelentkezhet a Klinikai Központban. A szakrendelési időkről és az időpont-egyeztetés részleteiről a háziorvosok nyújtanak tájékoztatást a betegeknek.

A post-COVID tünetekkel és ellátással kapcsolatosan a Debreceni Egyetem Klinikai Központ honlapján „Az Ön COVID-19-ből történő felépülése” címmel megbízható, naprakész tájékoztatók közzétételét tervezik, mellyel segíteni szeretnék a betegek gyógyulását.

 

hirek.unideb.hu

Mérgező gáz, közúti baleset és szabadtéri tűz

Bemutatkoztak a jövő kutatói

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek