Egyetem Tér
2021-02-15

Olasz szakemberek oktatják a szőlómetszést a Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiáján

A módszert a világ leghíresebb borvidékein is alkalmazzák.

Világhírű olasz cég tart háromnapos szőlőmetszési kurzust a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiáján. Az olasz szaktanácsadó cég 20 év tapasztalatával dolgozta ki innovatív módszerét, amit a világ leghíresebb borvidékein is használnak. A hétfőtől szerdáig tartó kurzus programjában egy nap elméleti oktatás és két nap terepgyakorlat szerepel. A módszertan teljes megismerése májusban folytatódik, az egyetem mádi intézete pedig hosszabb távú együttműködésben is gondolkodik a világhírű olasz céggel,hogy javuljon a Tokaji ültevények egészségi állapota és ezzel is hozzájáruljanak ahhoz, hogy továbbra is kiváló borok szülessenek Mádon és Tokajban.

A téma világhírű szakértője az olasz Simonit & Sirch szaktanácsadó cég, amely Olaszországon kívül ma már jelen van a világ számos nagy borvidékén, úgymint Franciaországban Burgundiában, Bordeauxban, Champagne-ban a pezsgő hazájában. Európában még Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Ausztriában is tartanak kurzusokat. De ugyanígy jelen vannak az Új-Világban, Dél -Amerikában, Chilében,  Argentínában, Dél Afrikában, Ausztráliában, Kaliforniában a Napa völgyben és Sonoma vidékén.

Ez a metszési metódus Észak-Olaszországban született, Fruli-Venezia –Guilia tartományhoz tartozó Collio városához tartozó szőlőtermő vidéken, ahol két szőlész szakember Marco Simonit és Pierpaolo Sirch 20 év tapasztalatával dolgozta ki ezt az innovatív metszési módszert.

A szaktanácsadó teamnek egyetlen nem olasz tagja, egy magyar szakember: Fendrik Zsóka személyében. Ez a  törékeny hölgy mesterien bánik a metszőollóval, bámulatosan ismeri föl a növényekben rejlő lehetőségeket.  A világ egyébként úgy ismeri őket, mint Wine Master Prunners, azaz ők mind mesterei a szőlőmetszésnek.

Zsóka irányítása alá tartozik Magyarországon kívül Ausztria, valamint a déli féltekén Dél-Afrikában is vezényel kurzusosokat , oktat szőlészeti szakembereket, felügyel borászatok teljes metszési idényét a tél folyamán.

A mostani kurzus 3 napos, 1 nap elmélettel és 2 nap terepi metszésgyakorlattal. De ezzel még nincs vége a módszer teljes megismerésének, hisz májusban az új módszerrel metszett állományokban a hajtásválogatás Simonitos módszerét is megtanulják a kurzus résztvevő szőlészei.

 

A DVSC-ben folytatja Kalafat Álmos

Az újraindítás feltétele a vakcina

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek