Egyetem Tér
2023-03-21

Sikeres volt a DE felvételi kampánya

A Debreceni Egyetem széleskörű marketing és pályaorientációs stratégiájának és a felvételi szabályok változásának köszönhetően az elmúlt évek legsikeresebb felvételi jelentkezési időszakát tudhatja maga mögött – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Az előző évhez képest harmadával többen választották az intézményt, az országos 27 százalékos növekedéshez képest a DE 34 százalékos bővülést ért el a jelentkezéseket tekintve.

Az intézményt összesen 19 ezer 676 felvételiző jelölte meg, első helyen 11 ezer 351-en.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a felvételi eljárás jelentkezési adatairól szóló keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a DE eredményei nem csak az országos tendenciát követik, hanem az egyetemnek is jelentős szerepe van a sikerben. 

Olyan képzési struktúrájú az egyetemünk, mely szinte a teljes magyarországi felsőoktatási kínálatot lefedi. Emiatt általában ritkábbak a kiugró eredmények, hiszen kiegyenlítik egymást az egyes képzési területek, a szakok kínálata. A többi hasonló profilú egyetemhez képest kedvezőbben alakultak az adatok. A legtöbben az állami ösztöndíjas képzéseinket választották. Az összes jelentkezések esetében is jelentősen javított az eredményein a DE – tájékoztatott az oktatási rektorhelyettes.

Mint mondta: a legnépszerűbb idén is a Gazdaságtudományi Kar lett (2463), amit a Bölcsészettudományi Kar követ (1598). Az Egészségtudományi Kar is a legkeresettebbek közé került, (1538), a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar pedig két és félszeresére növelte a jelentkezőinek számát (1151).

A szakok között az ápolás és betegellátás alapképzés volt a legnépszerűbb (957), emellett a pszichológia (538), a kereskedelem és marketing (508), a jogász (475), illetve a gazdálkodási és menedzsment képzést (406) jelölték meg első helyen a legtöbben. Jelentős, mintegy nyolcvanhét százalékos növekedés tapasztalható a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében élő jelentkezők számában, ezzel arányban emelkedett a Szolnok Campusra felvételizők száma is a tavalyi 361-ről 675-re. Pest vármegyéből is jóval többen jelentkeztek, mint tavaly. A tanárképzéssel kapcsolatban a rektorhelyettes hozzátette: az előző évi 298-hoz képest 441-en választották a DE-t ezen a területen.

Az új képzések is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így például a szolnoki szociális munka alapképzésre ötvennyolcan, a nyolc szakiránnyal induló kortárs könnyűzenei képzésre első helyen ötvenhatan, a precíziós mezőgazdasági mérnöki alapszakra pedig huszonnyolcan jelentkeztek.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiemelkedő felvételi eredmény elérésben meghatározó szerepet játszott a DE Oktatási Főigazgatóság koordinálásával végzett marketing tevékenység.

Számos szervezeti egység közösen szervezett szakmai beiskolázási rendezvényeket, ilyen volt a DExpo, amit idén első alkalommal Szolnokon is megtartott az egyetem, fontos volt az Educatio szakkiállításon való megjelenésünk, de a karok által szervezett középiskolai tanulmányi versenyek is növelték az intézmény népszerűségét. Olyan marketing tevékenységet folytattunk, amely a középiskolásokat igyekezett megszólítani, a közösségi oldalakon célzott posztokkal jelentkezett az egyetem, ezek révén nagyobb hatékonysággal értük el a fiatalokat. A vizsgált felsőoktatási intézmények mezőnyében az interakciók számát tekintve a Facebookon a második helyre, az Instagramon pedig az első helyre ért fel a DE. Igyekeztünk személyre szabott e-mailekben tájékoztatni a megváltozott felvételi körülményekről a középiskolásokat, hirdetéseket tettünk közzé a felvi-hu-n, valamint megjelent az intézmény a helyi tömegközlekedési eszközök és a bevásárlóközpontok reklámfelületein is. A sikeres beiskolázási programhoz a korábban bejelentett hallgatói ösztöndíj- és intézményi támogatási rendszer is hozzájárult – fogalmazott az oktatási főigazgató.

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának (DÖK) elnöke elmondta: a beiskolázási eseményeken a leendő egyetemisták figyelmébe ajánlották a különféle képzésekben rejlő karrierlehetőségeket és a munkaerőpiaci igényekkel összehangban zajló magas színvonalú oktatást is.

Összetett beiskolázási és pályaorientációs tevékenység zajlott az egyetem szervezeti egységeinek együttműködésében. A kari nyílt napok, a sajtóban megjelent beszámolók, a középiskolai megjelenések, illetve szakmai előadások révén különböző szinteken volt jelen a Debreceni Egyetem. Az Oktatási Főigazgatóság és a Tanárképzési Központ a karokkal és a Hallgatói Önkormányzattal együttműködésben több mint hatvan középiskolában tartott általános, valamint kar- és szakspecifikus előadásokat, több ezer középiskolást megszólítva. A felveteli.unideb.hu oldalon található kapcsolati űrlapon az érdeklődő középiskolások, szülők és pedagógusok kérdéseket tehetnek fel a képzésekkel és az egyetemi élettel kapcsolatban. A népszerű, ingyenes szolgáltatást tavaly óta egyre többen használják – közölte a DÖK elnöke.

A felvételizők június 28-ig pótolhatják a még hiányzó dokumentumokat, és változtathatnak az intézmények sorrendjén. A felvételi ponthatárokat július 26-án hozzák nyilvánosságra. A felsőoktatási intézmények augusztus 8-ig értesítik a jelentkezőket arról, hogy felvételt nyertek-e az általuk megjelölt képzésekre.

 

 

 

Sajtóközpont - BZ

 

Nyáron jelenik meg az utolsó Little G Weevil stúdióalbum

Hatvan év 60 debreceni dala 8. rész

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek