Debrecen
2024-01-25

Bohókás új lakóval készül a Csicsergő Családi Napra a Zoo Debrecen

 Az év eleje is mozgalmasan telik a Zoo Debrecenben, ahová a napokban eddig sosem tartott új faj képviselője, egy fiatal fokföldi papagáj érkezett a Szegedi Vadasparkból.

 Az egyelőre ismeretlen nemű jövevény már megtekinthető a papagájröpde-soron, akár a most hétvégi Csicsergő Családi Nap alkalmával is, amelyen a Park valamennyi tollas lakója kitüntetett figyelmet kap majd. Mint arról köznapi neve is árulkodik, a fokföldi papagáj (Poicephalus robustus) Afrika déli csücskének örökzöld erdőiben honos, sőt, ő a Dél-afrikai Köztársaság egyetlen endemikus papagájfaja. Élőhelyén különféle magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik; kedvencei a sárgafa-fajok termései, amelyek magjainak terjesztésében fontos ökológiai szerepet játszik. 4-5 éves korára válik ivaréretté; költőodúját is előszeretettel alakítja ki sárgafák törzsében, ezután pedig a hím és a tojó felváltva ül a tojásokon.

Élőhelyének csökkenése és az illegális kereskedelem miatt jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, természetes egyedszáma pedig 730-1200 közé tehető. Európai állatkertekben viszonylag ritka, mivel összesen 10 – ebből két hazai – intézményben találkozhatunk vele.

Ozzy Osbourne két utolsó búcsúkoncertet tervez

Akiknek nem elég az aranyérem

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek