Debrecen
2024-01-12

Megtartotta a 2024-es év első sajtótájékoztatóját a DSZC

Az eseményen beszámoltak a közelmúltban elért sikerekről, a szakmai és beiskolázási folyamatokról, valamint az év stratégiai célkitűzéseiről is.

A sajtótájékoztatón Szilágyi Sándor főigazgató arról számolt be, hogy idén is elkészítette a hazai technikumok rangsorát a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal. Az elismerő listán a Debreceni Szakképzési Centrum 5 intézménye is helyet kapott. A Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium a 7., a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum a 21., a Debreceni SZC Vegyipari Technikum a 24., a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum az 55., valamint a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum a 100. helyen végzett.

Az előző tanévben készült el első ízben az a rangsor, melyen az ország legjobb eredményeit elért szakképzési intézményeit gyűjtik össze. A TOP 100-as lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. Az elemzés vizsgálta, hogy a tanulók milyen tanulmányi eredménnyel érkeznek az intézményekbe, hogyan aránylik az évismétlők száma az intézmény tanulói létszámához, és milyen eredménnyel teszik le a diákok az érettségi vizsgát. Valamint azt is vizsgálták, hogy az intézmények digitális eszközökkel való ellátottsága milyen mértékű. A figyelembe vett mutatók százas skálán meghatározott átlaga szoros versenyt mutat a legkiválóbb intézmények között, ez jelentős előrelépés a számunkra. Az 5 intézményből 3 intézményünkben érhető el az okleveles technikusi képzés is, mely egyenes utat biztosít számukra a továbbtanuláshoz – ez azt is jelenti, hogy akár már a középiskolába való beiratkozáskor eldöntheti a tanuló azt, hogy milyen felsőoktatási irányt választ majd. Okleveles technikus képzéseink elérhetők a gépésztechnikus, informatikai rendszer-és alkalmazásüzemeltető technikus, az óvodai nevelő, a pénzügy-számviteli ügyintéző, a turisztikai technikus és a vegyésztechnikus szakokon. Természetesen a szakképzésben tanulók ösztöndíjat kapnak, a duális képzésben résztvevő tanulók pedig már szakképzési munkaszerződést köthetnek a partnercégekkel. A Debreceni Szakképzési Centrum erre (a szakképzési munkaszerződésre) jogosult tanulóink mintegy 40%-a már ebben a formában van foglalkoztatva. Ez országos szinten is egy kiemelkedő arány.

A nyolcadikosok 2024. február 21-ig jelentkezhetnek abba a középiskolába, ahol tanulmányaikat szeretnék folytatni. A Debreceni Szakképzési Centrum 20 ágazatban, 72 szakmában több mint 2400 férőhelyet hirdetett meg a 9. évfolyamokon.

Tirpák Zsolt kancellár beszédében elmondta, hogy – amennyiben mérleget vonunk az elmúlt időszakról – kiemelendő az, hogy a debreceni gazdasági környezet egyre aktívabb és sokszínűbb, amihez a szakképzés keretei szorosan igazodnak. Vagyis a debreceni szakképzés mind ágazatban, mind méretben hiteles tudni a sokszínű munkaerőpiaci igények kielégítésében, legyen szó vendéglátásról vagy elektronikáról, kis-, vagy nagyvállalati környezetről. Ennek érdekében a DSZC folyamatos kapcsolattartásban van a régi, jelenlegi vagy jövőbeli partnereivel annak érdekében, hogy működésük zálogát, a felkészült szakemberközösséget biztosítani tudjuk. Mintegy 250 gazdasági partnerrel van aktív kapcsolat, ezek nagy része duális együttműködést is jelent. 15 stratégiai partnerrel dolgozik a Centrum, akik mélyebb, átfogó együttműködést jelentenek, de az elkövetkező időszakban több új stratégiai partnerség is bejelentésre kerül majd.

A kancellár felhívta a duális partnerek figyelmét is arra, hogy egy izgalmas időszak zajlik most: a diákok jelentkezése és kiválasztása a következő tanévi duális képzésébe. Mintegy 1500 tanuló várja most, hogy a duális képzésbe bekapcsolódjon. A szakképzési munkaszerződés létesítése a duális képzésben minimum 100.000.- forintos munkabért jelent a tanulóknak, és később ennek minden pozitív munkajogi következményével együtt jár.
Tirpák Zsolt kancellár beszámolt arról is, hogy a Karrierprogramok a DSZC egyik legfontosabb támogató programjai. Kétféle karrierút vár a diákokra: végzés után a munkaerőpiac legsokszínűbb eredményeivel találkozhatnak, vagy pedig élnek az új szakképzési rendszer és a debreceni kiemelkedő együttműködésekben rejlő lehetőségekkel, és a felsőoktatásba mennek tovább. Az okleveles technikus képzés keretében már egy jogszabályváltozás által lehetővé válik az előzetes hallgatói jogviszony kialakítása is – bizonyos szakképzős tanulók számára. Ez egy soha korábban nem látott lehetőség, melynek részleteiről később jelentkezik a Centrum. 2024-ben is célul tűzte ki a szervezet, hogy biztosítsa a saját oktatói körének utánpótlását: aktívan részt vesznek a tanárképzésben, ama diákjait arra motiválják, hogy legyenek tanárok, oktatók.

Kiemelten fontosnak tekintik a tudás nemzetközi környezetben való érvényesítését is, ezért a Centrum az Erasmus program keretein belül 300 diák és 30 oktató számára tudja biztosítani a külföldi szakmai tanulmányutakra való eljutást.

A kancellár említést tett arról is, hogy a felnőttek szakmai oktatása rugalmas képzési időtartamokkal, akár korábbi kompetenciák beszámításával várják az érdeklődőket – a szakács szakmától a mechatronikai technikusig. A felnőttképzések pedig rövidebb, pár hónapos képzések keretein belül speciális tudást, részszakmát adnak – pl. a január végén induló Exportkoordinátor képzés.

2024-ben a DSZC a pályaorientációs tevékenységét is tovább erősíti, ott lesz több nagy rendezvényen, és a Szakmafesztiválra és Hello Szakmára, és nyári táborokra is várják majd az érdeklődőket.
 

A Debreceni Szakképzési Centrum a tanulói karriertámogatások és vonzó szakképzés megvalósítása mellett kiemelt figyelmet fordít az infrastrukturális fejlesztésekre is. Az elmúlt években több intézményünk is megszépült és további jelentős beruházások várnak ránk a következő években annak érdekében, hogy a Centrumba jelentkező tanulók jól felszerelt, modern épületekben sajátíthassák el a jövő szakmáit. A DSZC bízik benne, hogy a 2024-es év a kivitelezés éve lesz mind a Brassai, a Mechwart és a Beregszászi technikumok fejlesztéseit illetően is. Februártól viszont 4 intézmény átfogó karbantartási munkálata indul el: a Bethlen, a Vegyipari és a Kreatív technikumok, illetve az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola épületei korszerűsödhetnek, szépülhetnek majd meg. Az elkövetkező napokban pedig 200 millió forint értékben informatikai eszközökkel bővülnek az iskolák gépparkjai: laptopok, projektorok, asztali számítógépek érkeznek.

A sajttájékoztatón Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke méltatta a Debreceni Szakképzési Centrum munkáját. Elmondta, a szakképzésre és felsőoktatásra is már önmagában piaci szereplőkként kell tekinteni. Az együttműködő partnerek száma, a duális képzések működése is ezt támasztja alá. Az elnök az aktuális szakpolitikai kérdéseket is érintette, felhívta a figyelmet Debrecen dinamikusan fejlődő gazdaságára, és a gazdasági szereplők együttműködésének sikerességére. Pósán László arról is beszélt, hogy 2014-től vált érezhetővé az, hogy léptékváltás következett be a Debrecenbe befektetni vágyó vállalatok számában. Erre jól reagált az oktatás is, úgy véli a Debreceni Szakképzési Centrum kiemelkedően vette az akadályokat. Ma látható, Debrecenben egy magas tudás birtokában lévő munkaerőutánpótlást van jelen, ami a „szakképzésből indul, és sok esetben befejeződik a cégeknél”. Az elnök jó gyakorlatként említette pl. a BMW Group Gyár Debrecennel való együttműködést.

Kihelyezett tanszékkel bővül a GTK

Mire jó a kávézacc?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek