Debrecen
2021-09-15

Európai Egyetemi Játékok a DE-n

Tíz sportág és több ezer versenyző érkezik három év múlva a Debreceni Egyetemre, az Európai Egyetemi Játékokra. Az operatív szervező bizottság ülését követő tájékoztatón elhangzott: még soha nem rendeztek Magyarországon ilyen nagyszabású sporteseményt.

A Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem közösen rendezi meg 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat. Erre még 2018 januárjában nyújtott be pályázatot a két egyetem, Debrecen és Miskolc önkormányzata, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), valamint a sportági szakszövetségek.  Húsz sportágban több mint negyven ország 400-500 egyeteméről mintegy hatezer sportoló mérheti majd össze tudását és erejét. A debreceni versenyeken mintegy 1000 önkéntes fog dolgozni.

A három év múlva kezdődő egyetemi játékok szervezési folyamatairól, valamint az elkövetkező időszak feladatairól egyeztetett az Európai Egyetemi Sportszövetség operatív szervező bizottsága szerdán a Nagyerdei Stadionban.

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének (DESKI) igazgatója az ülés után tartott sajtótájékoztatón közölte, Magyarország még nem rendezett ilyen nagyszabású multisport eseményt, a világon pedig ez a harmadik legnagyobb létszámú sportrendezvény.

- A Debreceni Egyetemen stratégiai ágazat a sport, a két egyetem és a két város számára kiváló lehetőség, hogy a sport, a közösségépítés, a társadalmi felelősségvállalás szintjén még szorosabb legyen az együttműködés. Nemzetközi szinten jelentősen növekszik az egyetemi sport minősége és megítélése. A játékokon nem országok, hanem egyetemek képviseltetik magukat, így az egyetemi és a városi identitás is erősödik. Az eseményhez kapcsolódóan mindkét intézménynél beruházások történnek, sportlétesítmények épülnek, fejlődnek, amik majd a versenyek után az egyetemi és a városi sportot szolgálhatják – hangsúlyozta a DESKI igazgatója.

Hozzátette: a Kecskeméti János sportcsarnok felújításával, valamint a mellette jelenleg is épülő új sportcsarnok révén minden igényt kielégítő helyszíneken küzdhetnek majd a csapatok. Emellett a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma leendő tornatermét is használhatnák, a Dóczy utcai egyetemi sporttelepen pedig egy új sportpályát alakítanának ki. Balogh László szerint nem csak új fejlesztésekben kell gondolkodni, a meglévő sportinfrastruktúrák korszerűsítésére, új okostechnológiák beépítésére is szükség lehet.

A sportversenyeken kívül számos tudományos programot, workshopokat, rektori konferenciát, valamint a sporttudományt és a testkultúrát népszerűsítő szakmai rendezvényt is szervez majd a Debreceni Egyetem.

Kása Tamás, az operatív bizottság miskolci munkacsoportjának vezetője megjegyezte: a sport általi nevelés, a sport és a tanulás összeegyeztetése áll a rendezvény fókuszában. Hozzátette: Miskolcon új teniszcentrumot, strandröplabda központot hoznának létre, ami a játékok után a strandkézilabdának és a strandlabdarúgásnak is helyet adhat, emellett olyan szolgáltatásfejlesztéseket valósítanának meg, amik a hallgatók mindennapjait segíthetik.

A 2024 júliusában kezdődő Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben a 3x3-as kosárlabda, a  kézilabda, a futsal, az úszás, a strandröplabda, a paraúszás, a dzsudó, újdonságként a kick-box, továbbá a frizbi és a tollaslabda versenyek kapnak helyet. Miskolcra az asztalitenisz, a kosárlabda, a labdarúgás, a tenisz, a karate, a sakk, a strandröplabda, a tájfutás, a röplabda, a vízilabda, valamint a teqball sportágak költöznek.

A szervezési folyamat elindult, év végére kidolgozzák az ezzel kapcsolatos megvalósítási terveket. Az Európai Egyetemi Játékok megnyitóját Miskolcon, a záróeseményt pedig Debrecenben, a Campus Fesztivál indulásával egy időben tartanák.

Kidöntött egy táblát, majd elhagyta a helyszínt

PM: kisebb adó, gyorsabb gazdasági növekedés

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek