Debrecen
2023-11-27

A Debreceni Advent gyertyagyújtásai és szakrális, közösségi programjai

A Debreceni Advent gyertyagyújtásairól és szakrális programjairól tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester, valamint a város egyházi képviselői 2023. november 27-én.

Debrecen ünneplőbe öltözik a karácsonyvárás alkalmából, ez pedig nem csak a helyieket, de a környéken élőket is megmozgatja. A Debreceni Advent az egyik legszebb az országban, amelyet nemzetközi szinten is elismertek az elmúlt évben – idézte fel Papp László polgármester. Ugyanakkor hozzátette, hogy a karácsony a hitről, a vallásról, Jézus születéséről szól, és örömét fejezte ki, hogy Debrecen olyan város, ahol ennek így együtt is hangot tudunk adni és a város egyházi vezetőivel együtt tudnak elmélkedni az adventi időszak fontosságáról.
Mint mondta, a karácsony egy békés ünnep, amelyre kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a világnak több olyan pontja van, ahol a békétlenség, a boldogtalanság, a szenvedés határozza meg a mindennapokat. – Mi innen Debrecenből azt az üzenetet szeretnénk átadni, imádkozunk azért, hogy béke legyen a Föld minden részén, annak érdekében, hogy a családok, gyermekek ne szenvedjék meg a háborúskodást és az ellenségeskedés borzalmait – hangsúlyozta.
Kiemelte, hogy Debrecenben régi hagyománya van annak, hogy az adventi vasárnapokon a város közössége nagy számban gyűlik össze a Nagytemplom előtt, és így lesz ez a most következő vasárnap, december 3-án is, amikor szürkület után egy picivel meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Elmondta, a hagyományokat követve, az egyházi vezetőink kíséretével érkezik a menet a városházától a gyertyagyújtás helyszínére, a Nagytemplom elé, a hortobágyi pásztorok pedig ez alkalommal is az adventi ünnepségek résztvevői között szerepelnek. Megjegyezte, a betlehemeseknek köszönhetően egy hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány is velünk van, ugyanis december 8-a és 9-e között ismét betlehemezők találkozójának ad otthont a város. – Örömmel a szívünkben készülünk karácsonyra, és remélem, hogy minél többen találkozunk majd a gyertyagyújtások alkalmával – zárta gondolatait.
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról szólt, hogy amikor fölgyúlnak a fények, és együtt énekeljük a karácsonyi énekeket, és betölti a teret az a muzsika, ami a hangszórókból árad egészen az ünnepig az adventi hetekben, az költözzön be a lelkünkbe, és legyen ez egy lélekformáló időszak.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája azt mondta, a karácsonyi készülődés a kapcsolatokról, a találkozásról, az emberi közösség építéséről szól. – Mindeközben fogadjuk a szívünkbe azokat a szenvedő embereket, akiknek ez nem adatik meg. Így aztán nyíljon hálára is a szívünk, hogy az Úristentől mi ezt kaphattuk, hogy ilyen gyönyörű városban, boldog és békés városban ünnepelhetjük a karácsonyt, és a lemondásainkat pedig ajánljuk föl azokért, akiknek ez nem adatik meg. Ez is legyen része a karácsonyra készülődésünknek – húzta alá.
Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke felhívta a figyelmet arra, hogy készületünk, mint minden készület, kettős kell, hogy legyen: közösségi és személyes.
Németh Luca nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek debreceni közösségének tagja, a Svetits Katolikus Iskolaközpont pedagógusa hangsúlyozta, hogy iskolájuk közel 130 éve szerves része a város életének. – Az, hogy iskolánk létezik és megbecsülve létezhet ebben a felekezetileg sokszínű városban jele annak, hogy szükségünk van egymásra, hogy szükség van mindenkire, minden jóakaratú emberre, aki önzetlenül és odaadóan fáradozik a szűkebb vagy tágabb környezetének a javáért – mondta.
A rendezvény elején Sztancs Anna, Vojtkó Eszter, Fülöp Eszter, a Pendely Énekegyüttes- család tagjai, a Svetits Katolikus Gimnázium diákjai bukovinai karácsonyi népdalokkal, a sajtótájékoztató zárásaként Roberto Mattina római katolikus missziós és családja ajándékozták meg a résztvevőket.

Serie A

Taylor Swift nagysikerű koncertfilmje hamarosan online is nézhető

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek