Debrecen
2022-11-30

Vetési Tamás: Győzelem a felhők felett

A könyvet a szerző, Vetési Tamás mutatja be Debrecenben.

Bizonyára sokan emlékeznek Vetési Tamás író „Isten nekünk háttal” című munkájára. Ezúttal a sokak által várt hiánypótló könyv az egyszerű emberek kötelességtudatáról, hazaszeretetéről, emberségéről szól egy embertelenné vált világban. A főszereplő Lasi János elbeszélésein keresztül megismerhetjük a világháborús magyar pilóták titokzatos világát, hétköznapjait, harcait...

Az olaszok nem fognak bujkálni, ez már tekintélyes légierő ahhoz, hogy erejüket fitogtatva tartsanak céljuk felé. Jól tudják, összesen nincs ennyi használható gépünk egész Albániában. Van viszont egy darab Julius Arigink, és ismerve barátom képességeit, mégis mi vagyunk fölényben.

Még feljebb emelkedünk, most már kezd a hidegből elegem lenni. Éppen jelezném Ariginek nem túl finom formában megfogalmazódott véleményemet, meddig és hová emelkedjen. Mikor alattunk, mögöttünk némi foszladozó felhő takarásában előbújik egy Farman és utána a többi olasz gép. Ariginek jelzem, mutatom az irányt, int, hogy készüljek.

A géppuskát biztosítom, néhány mozdulattal körbeforgatom, könnyen jár. Érdekes, már nem fázom. Idegeim pattanásig feszülnek, sőt némi izzadság jelenik meg a homlokomon. Tartva a sebességet följebb emelkedünk. Tisztán kivehető elől egy Farman felderítő gép, majd lemaradva egymás mellett kettő követi, aztán kisebb távolságot tartva a két vízirepülő és egy Farman zárásnak. Hat ellenséges olasz repülő, mivel hetet vártunk, még várakozunk, nehogy harc közben meglepetést okozzon a nem látott hetedik. Hiába fürkésszük, nem fedezzük fel, talán visszafordult.

Közönségtalálkozók:

December 9. 18 óra Debrecen - Unitárius Templom

December 10. 17 óra Nagyvárad - Partiumi Keresztény Egyetem

Január 19. 17 óra Derecske - Művelődési Központ

Január 20. 17 óra Berettyóújfalu - Művelődési Központ

 

Melius Juhász Péter Emléknapok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek