Debrecen
2023-10-15

Hatvan év több mint 60 debreceni dala 63 . rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a több mint hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

63. rész Backdoor - Királynő

A Backdoor zenekar 2003-ban alakult Debrecenben, amikor néhány orvostanhallgató úgy érezte, hogy a kemény tanulás mellett szüksége van a zenélésre, hogy igazán teljesnek érezhesse magát. A tagok a kompromisszummentes, minőségi zenélést tűzték ki maguk előtt célul. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a zenekar - fiatal kora ellenére - már számos helyi és országos tehetségkutatóról tért haza előkelő helyezésekkel, jó néhány nagyszínpadon, s nem egy fővárosi klubban tette tiszteletét.
Ha stílusilag kell elhelyezni a zenekart a palettán, a Backdoor által képviselt irányvonalat leginkább a „mainstream soft rock” elnevezés fedi le. Ez az irányvonal főleg az amerikai alternatív rockból és mainstream pop-rockból táplálkozik.

Olyan, külföldön elismert zenekarok neve fémjelzi ezt a stílust, mint a Goo Goo Dolls, vagy a The Calling zenekar. A Backdoor szerzői már korán bizonyították dalíró képességüket, mikor is egyik szerzeményükkel megnyerték az országosan elismert szerzőpáros, Jamie Winchester és Hrutka Róbert által kiírt dalszerzői versenyt, s velük közösen adhatták elő dalukat a méltán népszerű Gödör Klubban Budapesten.

A zenekar első demo anyaga 2003. őszén készült el. Az 5 számos bemutatkozó lemez a zenekar első pár hónapjának termése, s jellemző rá az egyedi megközelítés, melyben keverednek az alternatív, a klasszikus rock elemek és olykor a latin ritmusok. A 2004-es demo, az Undone… névre hallgató maxi lemez már egy érettebb szerzői kompozíciót takar, amely tudatosan a soft rock jegyében készült, kialakítva a Backdoor későbbi hangulatvilágát. Az ezt követő 3 számos Hangulatok című összeállítás 2005-ben látott napvilágot. Ezt az anyagot a fülbemászó zenei témák, kiforrott dalszövegek és az érzelemdús megszólalás jellemzik. A 2006 – 2007. környékén íródott dalok - megőrizve az amerikai alternatív jegyeket - az előzőekhez képest a mainstream pop-rock felé mozdultak el, mivel a szerzők több rangos felkérést is kaptak alkalmazott zeneszerzésre.


Eddigi eredmények:
2005. március - Hangadó tehetségkutató 4. hely, „Legjobb dobos” különdíj
2005. szeptember - Bandák Nagy Versenye országos tehetségkutató döntő
2006. január - Jamie Winchester és Hrutka Róbert által kiírt dalszerzői verseny győztes
2006. május - Debreceni Ifjúsági Tehetségkutató Nagydíj
2006. november - Hungarian Live Award - a kategóriában elért 5. hely és legtöbb közönségszavazat
2008. május – Felkérés a Campus Fesztivál hivatalos dalának megírására

A Backdoor zenekar tagjai:
Bagyó Gábor - ritmusgitár
Czuriga Dániel - zeneszerző, sologitár
Fehér Attila - dalszövegíró
Gál András - dobok
Gulyás Balázs - ének
Püski Tamás - billentyűk
Varga Zsolt - basszusgitár

Akik még a csapathoz tartoznak:
Csatáry Attila – hangmérnök
Csatordai Csaba - fénytechnikus
Ferencz Ákos, Tarcsi László - fotósok
Halász Péter – operatőr

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek