Debrecen
2023-07-20

Nyári táborok a DSZC-ben

Lézervágás, üzemlátogatás és betekintés a konyhaművészet rejtelmeibe. Idén is számos módon ismerkedhetnek a szakmákkal a gyerekek a Debreceni Szakképzési Centrum nyári táboraiban. A Digitális Közösségi Alkotóműhelyben tematikus, interaktív programok szórakoztatják a gyerekeket, Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában pedig a tankonyhát és a pincérkabinetet ezúttal kiskukták foglalták el pár nap erejéig.

Matematika, helyesírás, szépérzék – a Digitális Közösségi Alkotóműhely táboraiban egyebek mellett a gyerekek ezen készségei is fejlődnek. A Debreceni Szakképzési Centrum hitvallása, hogy a pályaorientációt nem lehet elég korán kezdeni, a gyerekeknek minél fiatalabb korban élményeket kell biztosítani a szakképzéssel kapcsolatosan, a Digitális Közösségi Alkotóműhely pedig teret tud biztosítani a fiatalok számára a modern technológiával való találkozásra. A 10-14 éves fiatalok fogékonyak a digitális világra, és ügyesen kezelik a szoftvereket is, amelyeket egyes feladatok megoldására kell használniuk. Gyöngyné Czene Ágnes, a DKA műhelymestere szerint a gyerekek a tábor alatt megtanulják tudatosan használni az internetet, lelkesek, ügyesek, érdeklődőek. Bár nem ismerik egymást, az első napon, játékos módon tanulják meg a másik nevét és kovácsolódnak aztán csapattá, ahol a nagyobbak szárnyaik alá veszik a kisebbeket.

Június végén és július elején volt az idei első két tábor, az „Álmaim otthona 3D nyomtatással” tábor és a „Szuperhősök – Digitális történetmesélés” tábor. Az előbbinek most zajlik a második felvonása (július 17-21.), új csapattal, ezeket követi majd augusztusban a „Debrecen, az élhető város” tábor (augusztus 14-18). A programsorozat során a feladatok megoldásában lépésről lépésre haladnak, az éppen aktuális tematikához igazodva, hogy kicsik és nagyon egyformán élvezhessék azokat. Álmaim otthona, szuperhősök, vagy élhető város – a táborozók papírra vetett vagy éppen csak a fejükben megszületett figurákat, szereplőket kelthetik életre a 3D nyomtatás vagy a lézervágás technológiájával. A szuperhős táborban még a gonoszokkal is megküzdenek a megálmodott karakterek, így a versenyszellem és a kitartás is erősödik a gyerekekben.

A táboroztatások hagyománya, hogy a tábori tér kiszélesedik a terem falai közül, és a diákok a vállalati partnerekhez is ellátogathatnak, a pályaorientáció részeként a Debreceni Szakképzési Centrum stratégiai partnereivel közösen tesz a munkaerőutánpótlás kinevelése érdekében. A tematikus programsorozatok fontos célkitűzése, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban találkozzanak a szakmákkal és a városban rejlő karrierlehetőségekkel. Ennek sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kisdiákok olyan komoly kérdéseket tesznek fel a gyárséták során, hogy „mi kell ahhoz, hogy én ide kerülhessek, itt dolgozhassak?”. Persze olyan fontos kérdések is terítékre kerülnek, hogy mégis mennyibe kerül a meglátogatott gyár, így a hangulat is jó a táborokban. Emellett a kisdiákok épp olyan figyelmesen hallgatják az ott elhangzó előadásokat is, mint amilyen szívesen részt vesznek az interaktív feladatokban is, amelyekkel szintén játszva tanulnak.

 

A DKA mellett a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában is foglalkoztatja a kicsiket a nyáron, hogy hasznosan töltsék a szünidőt, a Keriben középiskolások helyett ezúttal gyerekek vették át az uralmat tankonyhában és a pincérkabinetben. Ennek a tábornak is, csakúgy, mint a Digitális Közösségi Alkotóműhely programjának, az a célja, hogy a gyerekek megismerjék a szakmákat, a Keriben a turizmus és vendéglátás ágazatba kóstolhatnak bele. Két turnusban valósulnak meg a napközis táborok, az egyik június elején volt, a másik pedig éppen most zajlik (június 17-21.), ez nagy segítség a szülők számára, főleg, hogy akárcsak a DKA tábora, ez is ingyenes. Különleges tábor ez, hiszen a tízórai, az ebéd és az uzsonna is a táborozók közreműködésével készül, sütöttek bundáskenyeret, de vidám szendvics és színes kreatív módon ízesített omlett is kikerült az ügyes kezek közül. Emellett az asztalok előkészítése, terítése is a feladatok között van, de még a koktélkeverés fortélyait is elsajátíthatják a gyerekek, amiben a tapasztalatok úgy mutatják igazi tehetségek a táborozó gyerekek. Ismerkednek a fűszerekkel, zöldségekkel, alapanyagokkal, a mentát is frissen szedik. Burgonyapucolás, húsklopfolás, szalvétahajtogatás – ilyen kihívásokat is teljesíteniük kell a kiskuktáknak, de levezethetik a felgyülemlett energiájukat táncon és karaokezáson keresztül is, de sportfoglalkozásokon, nemezeléssel, agyagozással is ügyesedhetnek.

A tábornak nevelőszándéka is van, a gyerekeket az oktatók egészséges táplálkozásra és egy egészségesebb életmód kialakítására is sarkallnak, de az ételpazarlásról is igyekeznek leszoktatni a kicsiket. A hét lezárásaként pedig Makai Mária, az intézmény igazgatója kiskuktákká avatja a gyerekeket, ünnepélyes módon kard helyett, fakanállal történik a ceremónia. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a nyári táboroztatás a Kereskedelmiben, úgy véli jó csapat kovácsolódik az iskolában, oktatók és tanulók is segítik a mindennapokat, és beavatják a fiatal növendékeket a konyhaművészet fortélyaiba, amelynek reméli hosszútávú célja is megvalósul, és a kiskuktákból később DSZC-s diákok lesznek.

Újabb tehetséges fiatal támadó érkezik

A DEAC kézilabdacsapatának kapitánya felépült a sérüléséből

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek