Debrecen
2023-05-02

„Ne csak TeSzedd!”

A Hajdú-Bihar Vármegyei Közösségi Foglalkoztató ügyfelei és a Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet reintegrációs őrizetben lévő fogvatartottai is csatlakoztak a TeSzedd! mozgalomhoz jóvátételi program keretében és szemetet szedtek a Vekeri-tó környékén.

 „Fogvatartottak reintegrációja” című kiemelt projekt 2016 októberében indult, 5,734 milliárd forint európai uniós forrásból valósul meg a konvergencia régiók büntetés-végrehajtási intézeteiben és a közösségi foglalkoztatókban.

A büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve megvalósuló projekt célja az elítéltek, a letartóztatottak és a szabadultak munkaerőpiaci (re)integrációjának erősítése.

2018 augusztusa óta működik Közösségi Foglalkoztató Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében (Debrecenben, Szolnokon,
Nyíregyházán). A Közösségi Foglalkoztató célja a reintegrációs őrizetben részt vevő fogvatartottak, a szabadultak és az érintett hozzátartozók társadalmi reintegrációjának
elősegítése, a személyiségük és kompetenciáik fejlesztése, munkaerőpiaci készségeik és lehetőségeik támogatása. Ezen kívül a külön magatartási szabályok teljesíthetőségének megteremtése is cél, valamint a Közösségi Foglalkoztatók ügyfelei számára lehetőség van igénybe venni egyéni pszichológiai, és életvezetési tanácsadásokat, amelyek segítik a társadalomba történő visszailleszkedésüket.

A három Közösségi Foglalkoztató szolgáltatásait eddig 1064 fő vette igénybe. A fenti szolgáltatásokon túl a Közösségi Foglalkoztatók egyik fő eleme, hogy a szabadult ügyfelek jóvátételi programokban is részt vehetnek. 2023. április 28-án a Hajdú-Bihar Vármegyei Közösségi Foglalkoztató szabadult ügyfelei is részt vettek a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétszedési mozgalomban.

A jóvátételi program célja, a debreceni Vekeri-tó környékének megtisztítása során a közösségi értékek mellettielköteleződés kifejezése volt,

amelyben 3 fő szabadult közösségi foglalkoztatós ügyfél, valamint 12 fő reintegrációs őrizetben lévő fogvatartott vett részt.

Ebben az összefogásban mutatkozik meg,hogy a fogvatartottak és a szabadultak is fontosnak tartják az emberi értékek mellett a természeti értékek megőrzését is. A jóvátételi
program a társadalmi szemléletformálást is segíti, növeli a lakosság visszafogadási hajlandóságát, amely hozzájárul a szabadultak sikeresebb reintegrációjához.

„Az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ukrán énekesek lettek Európa legjobbjai

Függőség

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek