MegMinden
2023-05-02

Függőség

(maganaddiktologia.hu)

A szerencsejáték függőség tünetei és kezelése.

Mi a szerencsejáték függőség?

szerencsejáték függőség, más néven szerencsejáték-zavar, azt jelenti, hogy az embernek nincs kontrollja a játék iránti vágya felett, annak ellenére, hogy tudja, hogy a játék okoz neki problémákat az életében. A szerencsejáték azt jelenti, hogy valamit, amit értékesnek tartasz, kockára teszel, hogy nagyobb értéket kapj cserébe.

A szerencsejáték ugyanúgy befolyásolhatja az agy jutalmazási rendszerét , mint a drogok vagy az alkohol, ami függőséghez vezethet. Ha valaki szerencsejáték-függő, az azt jelenti, hogy folyamatosan és kényszeresen kockázatot keres, amik veszteségeket okoznak, felemésztik a megtakarításokat és adósságot okoznak. Az ember el is titkolhatja a játék iránti vágyát, és akár lopáshoz is folyamodhat, hogy fenntartsa a függőségét.

szerencsejáték függőség olyan súlyos állapot, ami képes tönkretenni az emberek életét. Bár a szerencsejáték függőség kezelése kihívást jelent, sok ember, aki küzd a szerencsejáték-kényszerrel, segítséget talált professzionális kezelésen keresztül.

Honnan ismerhető fel a szerencsejáték függőség?

szerencsejáték függőség jelei és tünetei a következők lehetnek:

  • A szerencsejátékkal való túlzott foglalkozás, például a szerencsejáték-tevékenységek folyamatos tervezése és az, hogy hogyan szerezzen több pénzt a játékhoz
  • Egyre több pénz játszására van szüksége, hogy ugyanazt az izgalmat érezze
  • Megpróbálja ellenőrizni, visszaszorítani vagy leállítani a szerencsejátékot, de sikertelenül
  • Nyugtalan vagy ingerlékeny lehet, amikor megpróbálja csökkenteni a szerencsejátékok számát
  • A szerencsejátékot használja problémái elkerülésére vagy az általuk okozott érzelmek (érzéketlenség, bűntudat, szorongás, depresszió) enyhítésére
  • Megpróbálja visszaszerezni az elvesztett pénzt több szerencsejátékkal (veszteségek hajszolása)
  • Hazudik a családtagjainak vagy másoknak a szerencsejáték mértékéről
  • Fontos kapcsolatok, munkahely, iskolai vagy munkalehetőségek kockáztatása vagy elvesztése a szerencsejáték miatt
  • Másoktól kér segítséget az anyagi gondok miatt, mert túl sok pénzt költött el a szerencsejátékra

Általában azok az emberek, akik csak alkalmi játékosok, megállnak, amikor veszítenek, vagy korlátozzák, hogy mennyit hajlandóak veszíteni. Azonban azok az emberek, akik szerencsejáték-függőséggel küzdenek, kénytelenek folytatni a játékot, hogy visszaszerezzék a pénzüket - ez a minta idővel egyre rombolóbbá válik. Előfordulhat, hogy lopáshoz vagy csaláshoz fordulnak, hogy szerencsejátékból pénzt szerezzenek.

Néhány szerencsejáték-függő embernél rövidebb időszakok jelentkeznek, amikor kevesebbet vagy egyáltalán nem játszanak. De ha nem kapnak kezelést, ezek a remissziók általában nem tartósak.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Ha valaki már arról értesítette Önt, hogy aggódik a szerencsejáték miatt, akkor érdemes meghallgatni az aggodalmát. A tagadás sokszor jellemző azokra, akik kényszeresen vagy addiktívan játszanak, így nehéz lehet felismerni, hogy valóban van-e probléma.

Okok

Az okok, amelyek miatt valaki szerencsejáték-függővé válik, általában a biológiai, genetikai és környezeti tényezők összjátéka. Bizonyos embereknél a szerencsejáték képes stimulálni az agy jutalmazási rendszerét, ami függőséghez vezethet. Bizonyos mentális egészségi állapotok, például a depresszió vagy a szorongás, is hajlamosíthatnak az embereket a szerencsejátékra. Ha Önnek olyan problémái vannak, amelyeket nehéz kezelni, és a szerencsejátékot használja problémái elkerülésére, akkor érdemes lehet orvoshoz vagy mentális egészségügyi szakemberhez fordulni.

Kockázati tényezők

Bár a legtöbb embernél, aki kártyázik vagy fogad, soha nem alakul ki szerencsejáték-probléma, bizonyos tényezők gyakrabban kapcsolódnak a szerencsejáték-kényszerhez:

  • Mentális egészségügyi problémák: A kényszeresen szerencsejátékot játszó embereknek gyakran vannak kábítószer-használati problémái, személyiségzavarai, depressziójuk vagy szorongásaik. A szerencsejáték-kényszer társulhat bipoláris zavarral, rögeszmés-kényszeres zavarral (OCD) vagy figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral (ADHD).
  • Kor: A szerencsejáték-kényszer gyakoribb a fiatalabb és középkorúak körében. A gyermek- vagy tinédzserkorban folytatott szerencsejáték növeli a szerencsejáték-kényszer kialakulásának kockázatát. De a szerencsejáték-kényszer az idősebb felnőtt lakosság körében is problémát jelenthet.
  • Nem: A szerencsejáték-kényszer gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. A szerencsejátékkal foglalkozó nők általában később kezdik az életüket, és hamarabb válhatnak függővé. A férfiak és nők szerencsejáték-mintái azonban egyre hasonlóbbá váltak.
  • Családi vagy baráti befolyás: Ha családtagjainak vagy barátainak szerencsejáték-problémák vannak, nagyobb az esélye annak, hogy Ön is.
  • A Parkinson-kór és a nyugtalan láb szindróma kezelésére használt gyógyszerek: A dopamin agonistáknak nevezett gyógyszereknek van egy ritka mellékhatása, amely bizonyos embereknél kényszeres viselkedést, köztük szerencsejátékot okozhat.
  • Bizonyos személyiségjellemzők: Ha erős a versenyhelyzet, egy munkamániás, impulzív, nyugtalan vagy könnyen unatkozik, növelheti a szerencsejáték-kényszer kockázatát.

Lehetséges következmények

A szerencsejáték-függőségnek mélyreható és hosszan tartó következményei lehetnek az életedben, például:

  • Párkapcsolati problémák
  • Pénzügyi problémák, beleértve a csődöt is
  • Jogi problémák vagy börtönbüntetés
  • Rossz munkateljesítmény vagy munkahely elvesztése
  • Rossz általános egészségi állapot
  • Öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet vagy öngyilkossági gondolatok

Megelőzés

Bár nincs bevált módszer a szerencsejáték függőség megelőzésére, hasznosak lehetnek a fokozottan veszélyeztetett egyéneket és csoportokat célzó oktatási programok.

Ha kockázati tényezői vannak a szerencsejáték-kényszernek, fontolja meg, hogy kerülje a szerencsejáték bármilyen formáját, a szerencsejátékot játszó személyeket és azokat a helyeket, ahol szerencsejátékot játszanak. Kapjon kezelést a probléma legkorábbi jelére, hogy megelőzze a szerencsejáték rosszabbodását.

Az eredeti írást itt találja.

„Ne csak TeSzedd!”

Örömteli, jó hangulatú programokkal vár a Déri Múzeum

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek