Debrecen
2023-04-13

Repülőtéri tűzoltók kiképzésére alkalmas új tűzszimulációs eszközt mutattak be Debrecenben

Látványos keretek között avatták fel a debreceni repülőtér mellett található DETKA Oktató Kft. vadonatúj, Európában egyedülálló tűzszimulációs berendezését, mely elsősorban repülőtéri tűzoltók számára biztosít magas szintű képzési és gyakorlatozási lehetőséget.

A DETKA Oktató Kft. a hazai és nemzetközi repülőtéri tűzoltó kiképzés meghatározó piaci szereplője, mely 2013-ban kezdte meg működését Magyarországon. Az Európában is egyedülálló kiképzőközpont zászlóshajója mindezidáig egy a valósághoz méreteiben és kialakításában hasonlító Airbus A320-200 típusú légijármű tűzszimulációs berendezés volt, mely segítségével a légiközlekedés során esetlegesen bekövetkezett kényszerhelyzet valamennyi formája megfelelően szimulálható. Ezt egészíti ki egy Eurocopter EC135 típusú helikopter szimulációs eszköz. Az innováció és folyamatos fejlődés jegyében a meglévő makettek mellé egy teljesen új, Európában egyedülálló tűzszimulációs berendezést helyezett üzembe a cég, melyet sajtónyilvános keretek között avattak fel.

Indulása óta több száz hazai és külföldi repülőtéri tűzoltó sajátította el az életmentéshez, valamint biztonságos beavatkozásokhoz szükséges tudnivalókat elméletei és gyakorlati oktatások keretében, melyek az Európai Bizottság 139/2014/EU rendeletének ajánlásai alapján épülnek fel. A gyakorlatok során kiemelt hangsúlyt fektetnek az életmentési feladatok elsajátítására, melynek célja, hogy az oktatásban résztvevő személy rutin-szerűen felismerje és alkalmazza azon mentési praktikákat, mellyel megnöveli a bajbajutott túlélési esélyeit.

A kényszerhelyzeti események felszámolásán kívül tevékenységük körébe tartozik a repülőtéri kiszolgáló személyzet oktatása (rendőrség, mentőszolgálat, földi kiszolgáló személyzet), a tavalyi évtől pedig repülőtéri védelmi ellenőr képzések is elérhetők.

Az eseményen bemutatott új, Airbus A350-900 típusú tűzszimulációs berendezéssel még magasabb képzési színvonal biztosítása válik elérhetővé, valamint még szélesebb körben tudják majd megszólítani a környező országok repülőtér üzemeltetőit. Az új szimulátor egy szélestörzsű légijármű típus paraméterei alapján készült, Európában egyedülálló módon vízszintes tengelye mentén forgatható technológiával a még valósághűbb szimulációk megteremtése céljából. A 20,5 méter hosszú, 6 méter átmérőjű szimulátor összesen közel 20 darab tűzgyújtási ponttal rendelkezik, amelyek nem csupán az utastérben, hanem a csomagtérben is kialakításra kerültek, még komplexebb gyakorlatokat eredményezve.

Az eseményen részt vett Balázs Ákos Debrecen város alpolgármestere, Herdon István a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója, a Hiventures vezérigazgatója Katona Bence, valamint Vajda János a Detka Oktató Kft. fejlesztési igazgatója. A szimulátor átadását követően a Debrecen Nemzetközi Repülőtér tűzoltó és mentő szolgálata egy komplex kényszerhelyzeti gyakorlat bemutatót tartott az eszközökön.

fotó: Papp László hivatalos Facebook oldala

Van még értelme a házasságoknak?

Riválisokkal csapunk össze

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek