Debrecen
2023-03-26

Hatvan év 60 debreceni dala 13. rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

13.rész Calandra- Üzenet a Cárnak

A Calandra (az első időkben Kalandra) zenekar 1988-ban alakult  a Kossuth Lajos Tudományegyetem nagyerdei Benczúr Gyula Kollégiumában. Az első felállásban (1988. szeptember – 1989. január) Bani József (szaxofon) és Könyves Péter (billentyűs hangszerek) színesítették a hangzást. 1989 októberében a zenekarhoz csatlakozott Nagy Gábor gitáros (harmadik felállás). Perjéssy -Horváth Barnabás 1990 decemberében kilépett, utódja Deák Szabolcs lett a doboknál (negyedik felállás). Működésük három éve alatt főként egyetemi  és főiskolai  klubokban, művelődési házakban  léptek fel, gólyabálokon,  egyetemi napokon,  szakesteken, s volt egy saját klubjuk is Sha-Rockház néven. Igényes hangszerelésű dalaikban az egyetemi fiatalok életérzését fejezték ki, „felhőtlen értelmiségi rockot játszottak”.  „Dalaikban nem bukkantak fel világmegváltó gondolatok, nem késztettek senkit arra, hogy magába forduljon és szomorkodjon, viszont korukhoz képest megfelelő biztonsággal kezelték hangszereiket.”  A szövegeket az énekes, Szűcs Tamás írta. 1989-ben bemutatkoztak az XIV. EFOTT-on.

1990-ben bejutottak az Amatőr Rockzenekarok Országos Találkozójának (AORTA) döntőjébe. Ezt követően meghívást kaptak a tokaji II. Nemzetközi Rock Gyermekei Táborba. A táborban Gidófalvy Attila zenei rendezésével rádiófelvételt készítettek,  és felléptek a Tokaj főterén rendezett koncerten.  1991. október 15-én Nyulász Péter búcsúkoncertet tartott,  amely egyben a zenekar felbomlását is előrevetítette.  Az utolsó koncerteket követően, az év végén Nagy Gábor és Tóth Péter belépett a Wayang zenekarba. „Utódzenekaruk, a lírai, zongorafutamokkal bőven meghintett okos zenét játszó Wayang aztán a debreceni színtér egyik legizgalmasabb, legkorrektebb bandájává nőtte ki magát a kilencvenes években.

A Calandra 1993-ban már mint megszűnt együttes játszott a Kossuth Egyetemi Napokon (KEN ’93) a Wayang zenekarral.  Utolsó alkalommal 1996-ban koncerteztek az 1. Debreceni Ifjúsági Napok rendezvényen Debrecenben.

Hat érmet hoztak el a Piruett növendékei a fővárosból

Fábián Franciska

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek