Debrecen
2023-10-20

Oktatási fejlesztések Debrecenben

A Debreceni Oktatási Tanács október 20-án tartotta meg aktuális ülését, ahol a város oktatási rendszerét érintő jövőbeli fejlesztésekről egyeztettek a fenntartók. Az új városfejlesztési stratégiában bölcsődei, óvodai és oktatási intézményi felújítások is szerepelnek, valamint javaslatot fogalmaztak meg az angol kéttannyelvű iskolák számának növelésére vonatkozóan is.

Az egyeztetés után Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy „eredményes, a jövőre koncentráló ülés zajlott” az eddig már megvalósult és a tervezett további oktatási fejlesztésekről. „Az elmúlt évtized a megújulás időszaka volt az oktatási infrastruktúra tekintetében”, hiszen számos intézmény újult meg és ez Debrecen új városfejlesztési stratégiájában is fontos szerepet kap majd – jelentette ki.

Papp László hozzátette, hogy „a Debreceni Tankerület képzési portfóliójában kiemelt szerepe van a kéttannyelvű képzéseknek”, ezért javaslatot tette arra, hogy a Tankerület „növelje azon iskolák számat, melyekben az angol kéttannyelvű képzés általános iskolai szinten is elérhető”. A javaslatban megnevezett két intézmény a Vénkerti Általános Iskola és az Árpád Vezér Általános Iskola. Emellett az egyházi fenntartású intézmények esetében is zajlanak épületfejlesztések, tehát „azt lehet mondani, hogy a város oktatási intézményrendszere folyamatosan bővül és egyre nagyobb minőséget tud nyújtani” – fogalmazott Papp László.

„Minden feltétel adott hozzá, hogy a debreceni gazdaság növekedésével összhangban az oktatás tudja biztosítani azt az igényelt munkaerőmennyiséget, amire a városnak a jövőben szüksége van” – jelentette ki a polgármester. Továbbá elmondta, hogy „a Debreceni Szakképzési Centrum népszerű a régióban és a diákok száma már átlépte a 12 ezret”.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt, hogy Debrecenben „az elmúlt időszakban folyamatos gazdasági növekedést és partnerbővülést láthatunk” és ebben a környezetben jövőképet tudnak biztosítani a diákoknak. Az Oktatási Tanács ülésén „bemutattam a partneri együttműködéseink jövőképét és, hogy partnereink milyen létszámban igényelnek képzett szakembereket”, valamint milyen szinten vesznek részt a duális képzéseinkben. „Minden ágazatban, de különösen a járműipar területén további növekedésre van szükség”, ami a pályaorientációs program erősítését is igényli. Emiatt megerősítették a Tankerületi Központtal való együttműködésüket.

Emellett a DSZC Debreceni Egyetemmel közös okleveles technikusi képzése is szóba került az egyeztetés során, amelynek keretén belül az informatika, a gépészet, a közgazdaságtan és a vegyipari nevelés területén a felsőoktatásban tanulhatnak a diákok. A partneri együttműködést megerősítette a két fél és a továbbiakban is folytatják a megkezdett munkát – hangsúlyozta Tirpák Zsolt.

Közel 40 éve tiltották be a Debrecenben rögzített nagylemezt

Az illatok hatása az érzelmekre és a jó közérzetre

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek