Debrecen
2023-03-02

Hazánkban egyedülálló ritkaságok költöztek a Zoo Debrecen új bemutatójába a Vadvilág Világnapja alkalmából

Debrecen állatkertje rendkívüli örömhírrel szolgálhat az egyik legjelentősebb természetvédelmi világnapra készülve, ugyanis vendégei a március 3-tól 5-ig tartó tematikus programsorozat mellett a természetben fokozottan fenyegetett és hazai állatkertben most először látható krokodilfarkú bütykösgyíkokat is megcsodálhatják újonnan megépült bemutatóhelyükön.

A Bécsi Állatkertből érkezett hím és két nőstény hosszas előkészítő munkát követően február 24-én érkezett a Gibbonházban kifejezetten nekik kialakított, buja trópusi növényzettel gazdagított terráriumba, és a remények szerint idővel tenyészcsapatként járulnak majd hozzá e különleges faj megőrzéséhez.

A Kína délkeleti és Vietnám északi részén fekvő hegyvidéki esőerdőkben őshonos krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) nemzetségének egyetlen ma élő képviselője. Nevét arról kapta, hogy farkán a krokodilokéhoz hasonlóan két sor kiálló pikkely fut végig. Idejének legnagyobb részét a fák ágain tölti prédára lesve, de kiváló úszó, így előszeretettel vadászik a vízben is gerinctelenekre vagy kisebb gerincesekre. A párzási időszakot leszámítva magányosan él és erősen territoriális. Különlegessége, hogy a nőstények elevenszülők, az általuk világra hozott utódok pedig születésüktől fogva önállóak.

Élőhelyének drámai mértékű fogyatkozása, valamint az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt a faj 2014 óta veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, továbbá helyet kapott az idén március 3-án 50 éves washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében. Az ember okozta fenyegető tényezők közül kiemelkedik a pálmaolaj-ültetvények miatti erdőirtás, amelyre a debreceni kert külön felhívja majd a figyelmet az új jövevények bemutatóhelyéhez készített tájékoztatórendszerrel.

A KINCS a Debreceni Egyetemen

A 9. danos japán mesternél képezték magukat a DEAC karatésai

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek