Egyetem Tér
2023-03-02

A KINCS a Debreceni Egyetemen

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnökének előadásával folytatódott szerdán a Magatartástudományi délutánok című előadás-sorozat a Debreceni Egyetemen. Fűrész Tünde a hallgatóknak az intézet legutóbbi kutatásáról is beszámolt, amelyben a magyarok testi-lelki egészségét vizsgálták.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 2018-ban jött létre. Kormányzati háttérintézményként kutatásokat, elemzéseket végez, és javaslataival igyekszik segíteni a döntéshozókat, ezáltal pedig a hazai család- és népesedéspolitikát. Kutatásaik a tudományos világ számára is fontosak, a KINCS egyfajta híd szerepet igyekszik betölteni a tudományos, az egyetemi világ és a politikai döntéshozók között – ismertette Fűrész Tünde elnök szerdán a Magatartástudományi délutánok című programsorozaton.  

A KINCS elnöke az érdeklődő hallgatóknak és oktatóknak beszámolt a legutóbbi jelentős kutatásukról, a Hungarostudy vizsgálatról is, amelyben a magyarok testi-lelki állapotát mérték fel. Az 1988-ban, az intézet névadója, Kopp Mária által elkezdett kutatássorozat hatodik hulláma 2021-ben valósult meg. 

-    Ez egy követéses vizsgálat, és talán a legnagyobb Magyarországon, amely felméri a magyarok lelkiállapotát, a testi és lelki egészség közötti összefüggéseket. Ennek alapján elmondható, hogy az előző 2013-as felmérés óta a társadalomban lezajlott változások jelentős része inkább pozitív, de vannak még olyan területek, ahol sok a teendő.  Azt látjuk például, hogy kicsit több azoknak az aránya, akik rendszeresen sportolnak, ugyanakkor azt is kijelenthetjük, hogy a dohányzó vagy alkoholt fogyasztók aránya nem csökkent jelentősen. A lelki mutatók kapcsán az látható, hogy a boldogságérzet, elégedettségérzet növekedett az előző, 2013-as adatfelvételhez képest, a depressziószint általánosságban csökkent, de a fiataloknál növekedés figyelhető meg, rájuk fokozottan oda kell figyelni – emelte ki Fűrész Tünde.  

A KINCS elnöke hozzátette, hogy a vizsgálat következtetései tavaly egy tanulmánykötetben jelentek meg, az eredményeket a szakemberek, a tudományos műhelyek, illetve a döntéshozók felé is közvetítik, akik az intézet javaslatai alapján megfogalmazhatják intézkedéseiket.
A Magatartástudományi délutánok című előadás-sorozatot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézete szervezte. A következő eseményen, április 5-én Szendi István pszichiáter tart előadást Szkizofrénia spektrum zavarok megelőzésének lehetőségei címmel. A programokra az egyetem valamennyi hallgatóját és dolgozóját várják.
 

Utazzon díjmentesen a LOKI meccsre

Hazánkban egyedülálló ritkaságok költöztek a Zoo Debrecen új bemutatójába a Vadvilág Világnapja alkalmából

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek