Debrecen
2023-02-28

Pszichológia az Instagramon – Újabb teltházas esemény a debreceni MCC-ben!

A pszichológiai ismeretek elsajátítása a mai világban nagyban megkönnyíti az emberek mindennapjait, hiszen ezek segítségével nemcsak alaposabban megismerhetjük önmagunkat, hanem a felmerülő problémákat, nehezebb szituációkat is könnyedén meg tudjuk oldani.

Ezt a nézőpontot képviseli egy olyan tehetséges, feltörekvő fiatalokból álló csapat, a Mélylevegő Projekt, amelynek mai előadónk is tagja. Rengeteg fiatalnak és felnőttnek segítenek kiigazodni a sokszor túlságosan komplikált érzések és gondolatok halmazában, valamint hasznos információkkal látják el az erre fogékony embereket. Február 22-én szerdán este Pető Dorina pszichológus, a Mélylevegő Projekt társalapítója volt a debreceni MCC vendége, aki 2022-ben a Forbes „30 sikeres magyar 30 év alatt” listájára is felkerült.

Pető Dorina 2021 júniusában végzett az ELTE PPK pszichológia mesterképzésén. Egyetemi évei alatt nemcsak a tanulásnak szentelte idejét, számtalan alkalommal önkénteskedett, valamint a marketing területén is autodidakta módon fejlesztette tudását. Mindemellett a vezetés-szervezés területén is tevékenykedik, emberek koordinálásával foglalkozik és különböző együttműködéseket kezel. Egyik legnagyobb célja a jövőre nézve, hogy hasznos tagja legyen a mentális egészégügynek.

A Mélylevegő Projekt eleinte három fő témával foglalkozott: depresszió, szorongás és pánikbetegség. Ez az a 3 terület, ami a legnagyobb hangsúlyt kapott, és jelenleg is számos poszt készül ezekről a patológiákról. Sajnos azonban több betegség is érinti az embereket, mint például a szenvedélybetegségek vagy a bipoláris zavar, amelyekkel szintén foglalkoznak a bejegyzésekben, illetve nagy figyelmet fordítanak az önbizalom növelésének módjaira is.

Az est moderátora, Gál Lili Tícia – az MCC juniorhallgatója – sok érdekes téma közt az Elmerülő című könyvről és az Ösztönző névre keresztelt önsegítő munkafüzetről is kérdezte az előadót.

„Az Elmerülő főleg az említett 3 fő témában tud segítséget nyújtani. Nem egy fekete-fehér szakirodalom, hanem színes képekkel teli, interaktív és érdekes, olvasmányos könyv, ami mindenkinek ajánlott, aki érintett ezekben a témákban. Az Öntöző egy más jellegű könyv: önsegítő munkafüzet, amelyben bizonyos feladatokat kell megoldani, ismerősöket megkérni, hogy töltsenek ki ránk vonatkozó kérdéseket, abból a célból, hogy megismerjük az ő nézőpontjukat is. Mindenkinek ajánlott, aki szívesen tudna meg még több információt az említett patológiákról, vagy csak egyszerűen érdeklődik a pszichológia iránt.” – mutatta be röviden a két kötetet Pető Dorina.

 

„Célom, hogy a mentális egészséget ne kezeljék a jövőben tabutémaként”

– zárta gondolatait az est végén a fiatal pszichológus.

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC a világunk kérdéseivel kapcsolatban. A következő előadás 2023. március 1-jén lesz, melyen Gali Máté mutatja be ”A próbára tett nemzet” című könyvét, mely az MCC Press gondozásában jelent meg.

 

Visszatér a Nagyerdőre a Sziámi AndFriends zenekar és velük tart a Totoro is

Már Budapest felé is járható az M3-as autópálya Polgár térségében

Macskin László

Szerző
Hasonló cikkek