Debrecen
2023-02-21

Véderdőkkel a debreceniek egészsége érdekében!

Józsán és Pallagon, valamint Tócó-patak mentén az elmúlt évben 40.000 erdészeti és 725 kertészeti facsemete lett elültetve. Idén folytatódik a program hat helyszínt jelöltek ki, ahol majd összesen 3596 kis fát és több mint 30.000 cserjét fognak elültetni.

Ennek köszönhetően 147 tonna szén-dioxid és 55 tonna por megkötésére lesz lehetőség éves szinten.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a faültetések téren a város célja, hogy együttműködjön  Debrecenben működő közösségekkel és cégekkel is. A véderdősítések folytatódnak, új helyszínek kerültek kijelölésre, ezeknek kiemelt helyszíne lesz az ipari területeket környezete. Ilyen lesz például a Déli Gazdasági Övezet mellett, a 47-es és a 481-es főút kereszteződése, ahol 649 kis fa kerül majd a földbe. A BMW gyárának területe körül is jelentős mértékű lesz a véderdősítés, illetve parkosítás történik majd 30.000 cserje és 1315 kis fa ültetésével. 

Ezen felül Debrecen levegőjének minőségének javítása érdekében létrejött 2019-ben az Ültessünk 10.000 fát Debrecenbe! program. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően eddig 7163 kertészeti fa került elültetésre, ez a szám pedig ebben az évben még 1160 fával fog nőni. Ezek a fák évek múlva 8000 gépjármű légszennyező hatását fogják tudni majd kompenzálni, összesen 32 hektárnyi árnyékot adnak, valamint 45 tonna port, és 80 tonna szén-dioxidot fognak megkötni. 

Nagyon fontos kiemelni, hogy ezzel együtt szeretné az Önkormányzat a zöldterületek fenntartásában jelentős részt vállaló a Dekert Nonprofit Kft. öntözési kapacitását is fejleszteni, hiszen ezeket a fákat nem elég csak elültetni, kiemelten fontos azoknak utógondozása, locsolása is. A tervek között szerepel a város területén keletkező csapadékvíz összegyűjtése és ennek az öntözési célokra való felhasználása is. 

Forrás: futureofdebrecen.hu

Csapó Erika

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek