Debrecen
2021-09-29

Nyertünk a légimentőkkel

A legtöbb új donor Debrecenben jelentkezett vért adni az országos Légimentő-véradókampányban. Összesen 35-en nyújtották életükben először karjukat, így nem csak életeket mentettek a légimentőkkel, hanem megnyerték velük a 7 helyszín közötti versenyt is. A véradónapon felmerült, hogy a vidéki mentőhelikopterek is szállíthatnának két egység – nulla RH-negatív típusú – vérkészítményt.

Véradásra, életmentésre biztatott a DVSC is; személyesen Vámosi Panna kézilabdajátékos, Bódi Ádám futballista és Köstner Vilmos mesteredző szeptember 24-én a Légimentő-véradókampány debreceni megnyitóján. A véradónapot a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel és a Magyar Vöröskereszttel, s annak szakmai partnerével, az Országos Vérellátó Szolgálattal szervezte meg abban a 7 hazai városban, amelyekben légimentőbázis működik. A cél elsősorban a véradás életmentő ügyének népszerűsítése és új donorok toborzása volt, hiszen sürgősségi esetekben, ha vérre van szükség, nem lehet várni, és fontos az utánpótlás a véradás ügyében is.

 

A szervezők versenyt hirdettek: a 7 helyszín közül az nyer, ahol a legtöbb ‘első véradó’ jelenik meg.

Debrecenben sikeres napot zártak a szervezők és természetesen a véradók. Összesen 60-an jelentkeztek vért adni, közülük 35-en életükben először tették. Nem csak életeket mentettek a légimentőkkel a donorok, hanem nyertek is: a legtöbb első véradó Debrecenben jelentkezett.

 

Vérkészítményt a vidéki mentőhelikopterekre – felvetették az ötletet

 

A véradókampány arra is felhívta a figyelmet, hogy a vidéki légimentők is szállíthatnának – két egység nulla RH-negatív típusú – vérkészítményt a kiszállásokra, hasonlóan a budaörsi légimentőkhöz. Ezzel is növelhetnék az életveszélyes állapotú betegek, sérültek túlélési esélyeit – tudták meg a megnyitó résztvevői Haja Attilától, a Légimentők debreceni bázisvezetőjétől. A budaörsi mentőhelikopter ugyanis 2019 decemberétől szállít vért a fedélzetén, és többször szükség is volt a készítményre az életmentő munkában.

 

„Jövőre újra itt”

 

A véradók, érdeklődők és gyermekeik nem csak a híres sportolókkal találkozhattak, hanem a légimentőkkel is; megnézhették a mentőhelikpotert, ezen kívül a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnáziumból érkező diákönkéntesekkel kézműveskedhettek, gyakorolhatták az újraélesztést és kipróbálhatták az ugrálóvárat is.

A donorok a Véradás után a Stadionon keresztül hagyhatták el az épületet, így egy pillantást vethettek rá a játékosok szemével. Apró ajándékokat is kaptak; fürdőjegykedvezményt, helikopter-kitűzőt és kávékupont.

A véradók, meglehet, máskor is találkozhatnak a mentőhelikopterrel és a különös üggyel, hiszen a kezdeményező Légimentésért Alapítvány szándéka, hogy hagyománnyá váljon a Légimentő-véradónap.

 

 

 

Egyetemisták az U21-es válogatottban

Visszatértek a magyar turisták Horvátországba

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek