Debrecen
2023-02-10

A DSZC Kreatív Technikum is csatlakozott a "Könyv barátai" hálózathoz

„A könyv barátja vagyok” – ez olvasható azon a matricán, amit mától a Debreceni SZC Kreatív Technikum is büszkén viselhet falán.

Ezt ma Puskás István alpolgármester úr adta át Kovácsné Győrfi Enikő igazgató asszonynak, elismerve az intézmény csatlakozását a „Könyv barátai” hálózathoz. A kezdeményezés 2022-ben indult útnak, és mára már csaknem 60 tagot számlál.

A hálózat kiemelt küldetése az olvasásra nevelés és hogy felhívja a fiatalok figyelmét a kultúrához, a debreceni kultúrához kapcsolódó értékekre. A projekt megvalósításával a város fontos célkitűzése a társadalmi felelősségvállalás erősítése. Puskás István alpolgármester úr ma az iskolában való látogatása során azt hangsúlyozta: a hálózat jó kapcsolódási pont lehet a tagok számára, és emellett értékmentésként is működhet mind az irodalom, mind a kultúra területén. Úgy fogalmazott: a legfontosabb pedagógiai szándéka a „Könyv barátja” kezdeményezéseknek az, hogy tanuljunk meg együttműködni. 2022 tavaszán 6 taggal indult el a projekt, mára csaknem 60-ra bővült ez a szám, akik között 13 nagyváradi tag is helyet kapott.

A Debreceni SZC Kreatív Technikum a szakmák színes palettáját kínálja a kreatív, a szépészet és az oktatás ágazatok iránt érdeklődők számára. Kovácsné Győrfi Enikő, az intézmény igazgatója szerint fontos a jövőkép megerősítése, ebben is lényeges szerepet vállalhat a most induló együttműködés, ami különböző projektek megvalósítására is lehetőséget adhat.

 

Több oka is volt iskolánk csatlakozási szándékának. Az intézmény hitvallása, hogy a kreativitás az olvasmányélmények nyomán megjelenő képzelőerő fejlesztésével minden tanulóban kibontakoztatható. Fontos, hogy szerepünket a kreatív ipar területén jól felszerelt tanműhelyeinkkel, tanszalonjainkkal és szaktantermeinkkel igyekszünk erősíteni. A szakirányú oktatás megvalósulhat akár a partnercégekkel és vállalkozásokkal kialakított duális képzés részeként valós munkakörnyezetben is.

2007 óta drámaszakkör is működik az iskolában, a könyvtár adja a hátteret a különböző tehetséggondozó programokra, versenyekre való felkészüléshez is.  Olvasókör is alakult, melynek tagjaival a Kreatív csatlakozott a Debreceni Ady Endre Gimnázium „Olvass többet” mozgalmához, majd az adysok által ajánlott olvasmányokhoz, az iskola „Képzeld el” címmel illusztrációs versenyt hirdetett, országos érdeklődésre számot tartva. Az így összegyűlt anyagot még a Déri Múzeumban is bemutatta az intézmény. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Debreceni SZC Kreatív Technikum csatlakozhasson a hálózathoz. Ma a hivatalos átadó után, három diák, oktatóik felkészítésével, műsorral készült az együttműködésre lépő felek számára, hogy ízelítőt adjanak az iskola falai között működő kreatív értékteremtésbe és kultúratámogatásba.

Miénk a világ! – Erasmus-élmények

Legyél te is Amigo!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek