Debrecen
2021-06-03

Ingyenes táborokat szervez a Debreceni Szakképzési Centrum

A Debreceni Szakképzési Centrum 3 Digitális Közösségi Alkotóműhellyel rendelkezik. Egy a város központjában, a Burgundia utcán található, míg a másik kettő a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban, illetve a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban található.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely egy olyan nyitott közösségi tér, amelyben a következő alkotótechnológiák jelennek meg, egymással kombinálható módon: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás, famegmunkálás. Intézményen belüli és az intézményen kívülről érkező tanulókat is fogadnak különböző foglalkozások, szakkörök, versenyek megvalósítására, nyári táborba, pályaorientációs napra. A műhelyekben a diákok a legújabb digitális technológiákkal ismerkednek meg, játszva tanulják meg a különböző gépek és eszközök biztonságos használatát. Itt nem szemlélői, hanem alkotói a folyamatoknak, tapasztalati úton szerzik meg a tudást. Természetesen nagyfokú oktatói jelenlét mellett történik mindez.

Sajnos a vírushelyzet sokáig nem tette lehetővé a programok szervezését, diákok fogadását, de az idei nyár végre alkalmas táborok tartására. A DKA-ben a szükséges óvintézkedések biztosítása mellett 3 tábort szerveznek, amelyek különböző témákra épülnek fel. A részt vevő gyerekek olyan sikerélményeket kapnak a táborban elkészült alkotások formájában, amelyekre sokáig büszkék lehetnek alkotóik.

Ezek a táborok teljesen ingyenesek, az étkezést a Debreceni Szakképzési Centrum a saját költségvetéséből fedezi. Így szeretnének hozzájárulni, hogy minél több gyerek eljusson táborozni. Táboronként maximum 12 fő jelentkezését tudják fogadni és 10-14 éves diákok számára ajánlják. A foglalkozások az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett zajlanak majd. A tanulók testhőmérsékletét ellenőrzik a műhelybe lépés előtt, kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítés. A táborba jelentkezés feltétele a szülői nyilatkozat beadása, mely igazolja a diák egészséges állapotát. A műhelymunka előtt munkavédelmi- és balesetvédelmi oktatáson vesznek részt a tanulók. Ezek a nyilatkozatok letölthetőek lesznek a DSZC honlapjáról.


Jelentkezés:

Kapcsolattartó: Gyöngyné Czene Ágnes műhelyvezető

06-30/132-7281

dszcdigitalisalkoto@gmail.com

gyongyne.agnes@dszc.hu

Helyszín: Debreceni Szakképzési Centrum Burgundia utcai telephelye

4024 Debrecen, Burgundia utca 3.


Táborok

1. Autózz a Mobiloddal! (2021. július 12-16.)

Gyermekkorunk kedvenc játéka a távirányítós kisautó volt, ma inkább a mobiltelefonunkat nyomkodjuk. Mi lesz belőle, ha a kettőt kombináljuk? AutoMOBILtelefon

Adunk hozzá egy csipetnyi elektronikát, megfűszerezzük egy kevés programozással, kell még némi kézügyesség és játékos kedv, az eredmény pedig egy saját készítésű, az okostelefonunkról vezérelhető RC kisautó!

Jelentkezz, ha:

• érdekelnek a modern technológiák,

• érdekel az elektronika,

• megismerkednél az ARDUINO programozásának alapjaival,

• szeretsz szerelni, barkácsolni,

• van egy kis kézügyességed,

• és van egy unalmasnak tűnő heted, amit tartalmasan szeretnél eltölteni!


2. Szuperhősök - digitális történetmesélés (2021. július 19-23.)

Hősökre mindenkinek szüksége van, teremts hát Te is egyet! És hogy igazán különleges tulajdonságai legyenek, tervezd 3D-ben vagy lézervágással, vezéreld mikrokontrollerrel! Engedd el a fantáziád, írj Hősödhöz kreatív sztorit! Forrasz, tervezz, alkoss!

A tábor végén pedig közös társasjátékban küzdjenek meg a teremtett Szuperhősök!

Jelentkezz, ha:

• érdekel a 3D-s nyomtatás, lézervágás,

• kipróbálnál vektorgrafikus és 3D-s tervezőprogramokat,

• fantáziád végtelen,

• kíváncsi vagy, hogy mi is az a mikroelektronika,

• szeretsz barkácsolni, kreatívkodni, alkotni,

• szeretnél egy igazán izgalmas hetet a nyári szünetben!


3. KREATÍV tábor - Virág minden mennyiségben, avagy karnevál kicsit másként (2021. augusztus 09-13.)

A város talán legszebb rendezvénye minden évben a Virágkarnevál. A nyár, a virágok szépsége, a színek kavalkádja ebben a táborban is visszaköszön. Szívesen eljönnél egy olyan foglalkozásra, ahol a diákok a varrás mellett 3D nyomtatóval és lézervágóval állíthatják össze a karneváli öltözéküket?

Jelentkezz, ha:

• kellően kreatívnak érzed magad,

• érdekel a divat,

• szeretsz rajzolni,

• szeretnéd közelebbről is megismerni a 3D nyomtatót és a lézervágót,

• szívesen kipróbálnál egy digitális hímzőgépet!

 

A tábor alatt projektben dolgoznak a gyerekek, mégis egyéni alkotások születnek. El sem gondolnánk, hogy milyen csodák készülnek akár egy 3D nyomtatóval vagy lézervágóval, amivel öltözékeket, ruhakiegészítőket készíthetünk, illetve díszíthetünk. A tervezéstől a kivitelezésig a diákok mindent a saját ötleteik alapján valósítanak meg, az utolsó napot pedig divatfotózással zárják.

Minden tábor 8.00-15.00 óráig tart.

 

Hamvas Béla bútoraiból rendeztek be olvasósarkot a szentendrei könyvtárban

Dolgozóit tüntette ki az egyetem

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek