Debrecen
2022-12-23

5 last minute ajándékötlet a debreceni adventi vásárból

Nem lehet elég korán kezdeni készülni a karácsonyi ajándékozásra. Sokszor már akár egy hónappal korábban elindul a meglepetéseken történő gondolkozás, majd a megvalósítás mégis az utolsó napokra marad. Ha még valami hiányzik, akkor érdemes egy sétát tenni a debreceni adventi vásárban, egy forró csokival a kézben, így az ajándék-portyán még egy kellemes élmény is társulhat a karácsonyi vásárláshoz.

Kilim és torotnáli

Ha valaki szereti a lakberendezést, akkor egészen biztosan örülne a csodaszép párnáknak vagy szőnyegeknek, melyeket a karácsonyi vásárban találni. A keleti kilim minden darabja külön történetet mesél el, és örök darabbá válnak, melyek meghatározzák a lakás bensőséges hangulatát. Az egyedi mintával rendelkező, kézzel szőtt, csomózás nélkül, gyapjúból készült szőnyegek Közép- és Kisázsiából, a Kaukázusból és Észak-Afrikából származnak, ahol a nomád törzsek készítették őket. Ezekkel a szőttesekkel a legősibb formát választjuk, amit az emberiség a textil műfajában alkotott, továbbá a kilimek mintázatában is évezredeken átívelő motívumok köszönnek vissza a ma készített darabokon. Pénztárca barátibb darabok az erdélyi torontáli szőnyegek. A megnevezést először a 1881 őszén megrendezett országos nőipar-kiállításon használták, ekkoriban keletkezett ugyanis az elnevezés a háziipar fejlesztési lehetőségeit tárgyaló értekezésekben. E darabok napjainkban reneszánszukat élik, és a kárpát-medencei értékekkel együtt egy különleges mintájú, nagyon praktikus darabra lelhetünk benne.

Fából az ünnepi asztalra

A műanyag anno kiszorította a fa eszközöket, melyek szerencsére az elmúlt években ismét nagyobb figyelmet kapnak. A természetes alapanyagból készült használati tárgyak, mint például a poharak, deszkák, alátétek vagy evőeszközök nem csupán fenntarthatóak, tartósak és praktikusak, de például egy fából készült deszka akár az elegáns tálalás egyik eleme is lehet. Meghitt és természetes külsőt kölcsönöznek az ünnepi asztalnak. Egy újabb pont, ahol új formában emelhetjük be hagyományainkat a mindennapjainkba, ráadásul környezettudatos módon.

Ahány ásvány, annyi tulajdonság

Nem szükséges spirituálisnak lenni ahhoz, hogy jó érzésekkel legeltessük a szemünket a szebbnél szebb ásványokon. Szerencsére rengeteg ilyen értéket adott a Föld, és megannyi színes változatával találkozni a vásárban is. Dalmata jáspis, rózsakvarc, hegyi kristály, ametiszt ... csiszolva vagy csiszolatlan, marokkőként, medálként vagy karkötőnek formálva mind csodálatosak. A keleti gyógyászat szerint különféle jótékony hatással rendelkeznek testre és lélekre a természet adta kincsek. Állítólag azt a darabot kell magunkhoz venni, melyre legelőször rápillantva megmozdul bennünk valami.

Pöttyös portékák, szálas teák

A különböző színekben kapható pöttyös kerámiák a nagyszülők otthonait idézik. Vajtartóra, kávés pohárra, tányérokra és egyéb használati tárgyakra lehet szert tenni a vásárban. Hasznosak, kézzel készültek és dekorációként is funkcionálhatnak. Hatalmas pöttyös bögréből meleg teát kortyolgatni, és figyelni a kinti csípős hideget, igazi téli, otthoni tevékenység. A bögréket kiegészítő szálas teák széles választákakát is bátran lehet keresni a faházak kínálatában: karácsonyi illatokat, fahéjjal és szegfűszeggel, különböző zöldteákat és fekete teákat, továbbá vörös rooibos-okat találni a pultokban.

Élményajándék

Tárgyak helyett emlékeket adni mindig menő. A Debreceni Advent szervezői arra gondoltak, hogy ebből adódóan előre hozzák a nyári rendezvények bérleteinek árusításait, így ajándék gyanánt kedvezményes bérlettel lehet meglepni a családtagokat, barátokat, kollégákat. A bérlet mindenkinek tökéletes ajándék lehet. A Debrecziner Gourmet Fesztivál szabadtéri kóstolója egy feledhetetlen gasztronómiai utazást ígér, míg a jó borok és zenék kedvelőinek az elképesztően kellemes, erdei hangulatú Debreceni Bor- és Jazznapok szólnak.

Több mint 90 faházban találni karácsonyi különlegességeket, ezért még péntek estig érdemes ellátogatni a Debreceni Adventre. Az ünnepközi vásár - kisebb kínálattal - és a hütte 2023. január 1-éig, míg a belvárosi jégpálya január 8-áig marad nyitva.

Tárolóépületet és utat is átadtak Hortobágyon

Lukács László

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek