Debrecen
2022-11-16

III. Járműipari Nyílt Nap

Ipar 4.0-ás gyártásszimulációs eszközök, robotkar, BMW motor, bemutató járművek – egyebek mellett ez várja a járműipar után érdeklődő fiatalokat a Debreceni Szakképzési Centrum szervezésében és a BMW Group Gyár Debrecen részvételével megvalósuló III. Járműipari Nyílt Napon. A Kölcsey Központban a DSZC intézményei és a vállalat képviselői egészen 17 óráig várják az érdeklődőket.

A rendezvény célja, hogy bemutassa a diákok számára a 2023-ban induló közös képzési programot. Ebben a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, valamint a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum vesz majd részt. A teljesen egyedi képzési modellben a tanulók tömbösített heti, és nem napi megosztásban vesznek részt a tanórákon az iskolában és a vállalatnál. A tömbösített szakmai képzési beosztás lehetővé teszi, hogy a tanulók mélyebb gyakorlati ismeretekre tegyenek szert, és projektfeladatokban dolgozzanak, valamint a 3 éves duális program ideje alatt a teljes BMW-tananyagot elsajátítsák.

A program lehetővé teszi a diákok számára, hogy elektronikai technikus, mechatronikai technikus, gépjármű mechatronikai technikus, valamint informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakon jelentkezzenek duális képzésre a BMW Group Manufacturing Hungary Kft.-hez. A képzés sikeres befejezését követően a fiatalok teljes munkaidős állásban folytatják pályafutásukat a BMW Group Gyár Debrecennél.

Papp László polgármester köszöntőjében kiemelte: nyolc évvel ezelőtt olyan gazdaságfejlesztési folyamat indult el a városban, amelynek köszönhetően számos nagyvállalat választotta Debrecent, köztük a BMW Group Gyár Debrecen is, ezzel olyan munkalehetőségek sokaságát idehozva, amelyek innovatív karrierutakat kínálnak az itt tanulók számára. Hangsúlyozta: Debrecen az elektromobilitás egyik legfontosabb európai központja lehet a jövőben, mivel a BMW nem csak egy új gyárat hoz létre, hanem a saját gyártási technológiájának legújabbját hozza el, Debrecenben csak tisztán elektromos autókat gyártanak majd. Az új gyártástechnológiával járó igényekre a debreceni oktatásnak, a debreceni szakképzésnek rendkívüli mértékben fel kell tudni készülnie. Elmondta, hogy reményeik szerint 2023-ban elkészül a BMW Group Gyár képzési központja, ahol elkezdődhet a tanulók duális képzése.

 

Pósán László, az Országgyűlési Kulturális Bizottságának elnöke köszöntőjében elmondta: a legtöbb ember szeretné tudni, hogy mit hoz a jövő, és azt látni is lehet ezen a bemutatón és mindabban, ami ehhez kapcsolódik. Úgy véli, a város a mai napig rászolgál a főnix madárral díszített címerre, hiszen mára a világ élvonalában emlegetik Debrecent. A jövő ipara itt épül a cívisvárosban, és aki a jövőt építi, az egyúttal a saját sorsát is úgy tudja kovácsolni, hogy az neki jó legyen. Úgy véli, hogy azok a fiatalok, akik a DSZC intézményeiben végeznek, versenyképes munkalehetőségeket találnak. Abban bízik, hogy a város rászolgál majd arra a döntésre, amely alapján itt hozza létre a vállalat ezt az üzemet és képzési központot.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a rendezvény megnyitóján kiemelte: a szakképzés működésének értelmét a vállalati kapcsolatok adják meg, és csak akkor beszélhetünk jövőről, ha a szakképzés és a vállalatok azt szoros együttműködésben valósítják meg. Kiemelte, Debrecenben pezsgő a gazdasági élet, ahol a szereplők aktívak és a legmodernebb technológiával rendelkeznek, az ebben való részévétel pedig nagy lehetőség, ezért van szükség a kapcsolat elmélyítésére, amire jó alkalom a mai nap. A főigazgató szerint fontos tényező, hogy a DSZC és a vállalat együtt szólítja meg a fiatalokat és együtt építenek életpályát a gyerekek számára. Elmondta, a III. Járműipari Nyílt Nap egy minőségi találkozás helyszíne, jó lehetőség, hogy az érdeklődők kérdéseket tegyenek fel, akár a DSZC kollégáinak, tanulóinak, akár a cég képviselőinek, erre több állomáson van lehetőség, és mind a négy érintett szakmába betekintést nyerhetnek a fiatalok és szüleik. A rendezvénnyel egyidejűleg egyébként toborzási feladatokat is végez a vállalat, ahol a kiválasztás folyamatát ismerhetik meg az idelátogatók.

Barabás Botond, a BMW Group Gyár Debrecen képzési vezetője bemutatta azt a képzési központot, ahol 2023-ban elkezdődhet majd a jelenleg alapozó képzésben tanuló diákok gyakorlati oktatása. A központ csaknem 7000 négyzetméteres lesz, és a négy partnerszakmának megfelelően több területet alakítottak ki. Felhívta a figyelmet, hogy a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum vagy a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum releváns szakmáira jelentkező diákok már 10. osztályban elkezdik az ismerkedést a BMW Group Gyár Debrecen kiválasztási folyamataival és annak követelményeivel, a tényleges gyakorlati szakmai képzés pedig az utolsó három tanévben valósul majd meg. Ez idő alatt, annak érdekében, hogy a tanulók oktatói is felkészültek legyenek, őket továbbképzéssel segíti a vállalat. Barabás Botond elmondta: tanévente 100 diákot várnak, 38 mechatronikai technikust (Brassai), 13 elektronikai technikust (Brassai), 41 gépjárműmechatronikai technikust, és 8 informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikust keresnek (Mechwart).

A III. Járműipari Nyílt Nap iránt érdeklődők a több állomásos bemutatók mellett, felkereshetik a DSZC központi ügyfélszolgálati standját is, ahol tájékoztatást kaphatnak a Debreceni Szakképzési Centrum teljes képzési kínálatáról. A rendezvénnyel egyidejűleg lehetőség nyílik majd a BMW Group Gyár Debrecen toborzási aktivitásainak, nyitott pozícióinak és kiválasztási folyamatának megismerésére is.

 

Ismét bemutatóra készül a Vojtina Bábszínház

Dögkeselyű

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek