Debrecen
2022-09-08

Ősszel sem pihen a Zsuzsi Erdei Vasút

Bár szeptember 1-én becsöngettek az iskolákba és az ősz már adott egy kis ízelítőt zordabb arcából, érdemes kihasználni a kellemes kora őszi időjárást és minél többet tartózkodni a természetben. A Zsuzsi Erdei Vasút kiváló programlehetőség mindenhez szeptemberben is, hiszen a lassan őszi ruhát öltő Erdőspuszták mesés tájain továbbra is rendíthetetlenül rója az utakat és számos természetközeli programmal várja hétvégenként a kikapcsolódni vágyókat.

Szeptember az ősz első hónapja, Szent-Mihály hava, amikor a nap lassan összeér az éjjel, a természet kezd elcsendesedni, lenyugodni és felkészülni a hosszú, hideg téli hónapokra. Ekkorra a természet már mindent megalkotott, amit magából megteremthetett. A levél a fán is érzi, hogy kevesebb a fény. Az „alma mater”, azaz a föld anya is megpihen. Az embereknek, állatoknak ez a begyűjtés, a raktározás és a téli éléstár feltöltésének ideje. A természetnek ezt az időszakát ismerhetik meg testközelből mindazok, akik szeptember 3-án, szombaton a Zsuzsi Erdei Vasúttal tartanak, hiszen a kisvasút végállomásánál, Hármashegyalján egy kellemes kora őszi programmal várják az utasokat. Az esemény középpontjában a természetes gyógymódok állnak majd. Ennek jegyében gyógynövénytúrán vehetnek részt az érdeklődők, akik szakvezető segítségével fezhetik fel a kora őszi erdő csodás természeti kincseit és ismerhetik meg közelebbről többek között az év gyógynövényének választott mezei cickafarkot, vagy népiesen egérfarúfűt, ami hófehér virágaival már messziről hívogat, teája pedig gyulladáscsökkentő, emésztést javító főzet.

A túra mellett lesz lehetőség kipróbálni a jógát és a zumbát, tanulni a környezettudatos tisztálkodásról, például, hogy milyen természetes alapanyagból és hogyan készíthetünk szappant vagy újrahasznosított alapanyagokból fogkefét, de lesz gyógynövénytea-kóstoló, valamint egészségügyi szűrések és szaktanácsadás is.

A szeptember 10-i Tegyünk többet erdeinkért! – Természetes gyógymódok szombatja részletes programja: 08:30 Vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról 09:20 Vonat érkezése Hármashegyaljára 09:45 Bemelegítés a túrára Varga Kasza Mónika jógaoktatóval 11:00 Erdei gyógynövénytúra Varga Edit természet-pedagógussal 12:30 Zumba Bota Klaudiával – AMIRAH Hastánc Stúdió 13:30 Vonat visszaindulása Debrecenbe Szeptember 17-én, szombaton két helyszínen is várja majd az érdeklődőket a Zsuzsi. A belvárosban az Autómentes Nap alkalmából lehet velük találkozni, míg a Ruyter utcai kiinduló állomáson és Hármashegyalján a Kulturális Örökség Napjai országos eseménysorozathoz kapcsolódva várják az érdeklődőket egy kultúrtörténeti túrára, melyen az idén 140-ik életévébe lépő kisvasút történetéről, kulturális és épített örökségéről lehet majd érdekességeket megtudni.

A Zsuzsi Erdei Vasút szeptemberben minden szerdán, valamint hétvégén és ünnepnapon közlekedik az alábbi menetrend szerint:

Szerda: Ruyter utcai kiinduló állomásról Hármashegyaljára: 08:30, 11:15, 14:15 Hármashegyaljáról vissza Debrecenbe: 10:00, 13:00, 15:30

Hétvége és ünnepnap: Ruyter utcai kiinduló állomásról Hármashegyaljára: 08:30, 11:15, 15:00 Hármashegyaljáról vissza Debrecenbe: 10:00, 13:30, 16:45

Válogatót tartanak a DEAC cheerleaderei

Kinyílik a fiatalok számára a világ

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek