Debrecen
2021-04-10

A villásfarkúak védelmében

Az ember hajlamos egy élőlényt hasznos vagy haszontalan jelzővel illetni. Jól van ez így? Ha az ember szemszögéből nézzük, igaz lehet, de ökológiai szemszögből hibás gondolat.

Minden faj minden egyedének megvan a rendszerben elfoglalt helye. Az általam mélyen tisztelt Gerald Durrell-t idézve:  „A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon. Mi nemcsak megérintjük a hálót, hanem bele is szakítunk.”  Ezt ne felejtsük! 

Fecskéink törékeny madarak, akiket fokozottan súlyt a klímánk gyors változása, a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válása. Három fecskefaj él tömegesen hazánkban. A füsti fecske, melynek farokvillája a leghosszabb és torka vöröses, a molnárfecske, amely városaink tipikus lakója és a partifecske, mely szakadó partfalba vájja fészkét. A Future of Debrecen mozgalom az előbbi kettőnek, tehát a füsti és molnárfecskének kedvezett műfészkek kirakásával egy kellemes napsütötte pénteki napon.

Fecskéink száma az elmúlt évtizedekben 50%-kal csökkent . Ez drasztikus, és ezért mi, átlagemberek is felelősek vagyunk. A folyamat lassításához, annak megfordításához könnyedén hozzájárulhatunk. Ennek módjait vesszük most sorra.

A fecskék számának csökkenéséért a háztáji jószágtartás mellett a rendelkezésre álló sár eltűnése is szerepet játszik. Mivel udvaraink, köztereink füvesítettek, részben burkoltak, így az áprilisban érkező fecskék nem találnak maguknak kellő mennyiségben jó minőségű sarat. Szerencsére örömmel és köszönettel elfoglalják az általunk gyártott műfészkeket, melyek könnyen beszerezhetőek fazekasoktól vagy zöld szervezetektől, de ha elég ügyesek vagyunk, akkor gipszből magunk is elkészíthetjük azokat (https://www.mme.hu/hogyan-keszithetunk-mufecskefeszkeket-otthon-hir-2019-marcius). Érdemes minimum 10 darabot kihelyezni ezekből, mert tömeges látványuk vonzó lehet kedvelt madaraink számára. A molnárfecske a ház falát, annak eresz alatti részét részesíti előnyben, míg a füstifecske a verandát, az istállót kedveli. Fészkük kicsit ugyan, de különbözik. Míg a molnárfecske fészke zárt, a bejutáshoz csak egy kis nyílást használ, addig a füstifecske fészke felül teljesen nyitott, a fiókák könnyen megtekinthetők. 

Repülő rovarokkal táplálkoznak, így számukra nagyon fontos a levegő hőmérséklete, mivel annak csökkenésével a rovarok repülési kedve is egyenes arányosságban csökken. Rossz emlék a 2008-as év, amikor is a hirtelen jött szeptemberi hideg miatt ezrével pusztultak el madaraink. Alapvetően nem lenne káros egy ilyen szélsőséges év, mivel szelektíven hat a fajra, de a szélsőséges időjárási jelenségek között eltelt idő rövidülésével nincs ideje az adott populációnak a megerősödésre, így könnyen a kihalás szélére sodródhat. Ezért is kötelességünk segíteni őket!

A másik említésre méltó gondolat a szúnyogok túlzott és nem megfelelő időben való irtása. A fecskéinknek ugyan nem elsődleges élelemforrása a szúnyog, mivel az főleg éjjel repül, de egy hűvös reggelen vagy épp vonulásra készülve a szúnyog életmentő lehet számukra. Erre fokozottan figyelni kell!

Végezetül még egy gondolat Durrell-től: „Az állatok nagy, jogfosztott, néma többség, amely csak a mi segítségünkkel maradhat fenn.”

Kérek mindenkit, hogy ne bántsa, hanem ellenkezőleg, segítse fecskéinket! 

forrás: www.futureofdebrecen.hu  

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz

Mazzag Dani megelőlegezte a kupagyőzelmet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek