Debrecen
2022-09-08

Kinyílik a fiatalok számára a világ

A Debreceni Szakképzési Centrum a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjával együttműködve részt vesz a Tanítsunk Magyarországért programban.

A Tanítsunk Magyarországért kezdeményezés alapja az, hogy jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk, és látni, hogy ennek mások is hasznát veszik. Vannak nehezebben megközelíthető kistelepülések az országban, és az ott élők számára is biztosítani kell annak a lehetőségét, hogy sikerrel boldoguljanak az életben. Ezért a kormány egy olyan programot hozott létre, amelynek célja a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez. A Tanítsunk Magyarországért célcsoportját a kistelepülésen élő általános iskolás tanulók képezik. A mentoraik feladata, hogy megmutassák nekik a településen túli világ izgalmait és lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. Az egyetemi mentorprogramban résztvevő egyetemisták a közreműködő általános iskolák egyikében meghatározott számú 7. osztályos diákkal kezdik meg a közös munkát, élményszerzést, amelyért havi 30 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek, amit eredményesség alapján további juttatások egészíthetnek ki. Egy hallgató maximum négy-öt kisdiákot vesz a szárnyai alá, és segít nekik abban, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát, valamint tovább folytassák tanulmányaikat a középfokú oktatásban. – Jelenleg a programban 17 magyarországi egyetem, 107 általános iskola, 1028 egyetemista mentor és 4040 általános iskolás vesz részt – mondta dr. Forisek Péter a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója az együttműködést bejelentő sajtótájékoztatón. Hozzátette, a Debreceni Egyetemen 13 általános iskolával áll kapcsolatban Hajdú-Bihar megyében. – 114 egyetemista mentorunk van jelenleg, de a jelentkezések még zajlanak. 475 általános iskolásunk volt az elmúlt tanév végén, de remélhetőleg idén 500 fölé növekszik a létszám. A programot azonban már most is sikeresnek mondhatjuk, hiszen az elmúlt tanév végén az általános iskolásaink valamennyien elvégezték a 8 osztályt és mind tovább léptek középiskolába – fogalmazott. – Nagyon örülünk az együttműködésnek a Debreceni Szakképzési Centrummal, hiszen középfokú képzőintézményként pont a mi célcsoportunk számára tud olyan pályamodelleket bemutatni, amelyek közül válogathatnak – összegezte a főigazgató.

Kiss Fruzsina, a Tanítsunk Magyarországért program mentornagykövete az eseményen elmondta, a program mind a mentorált diákoknak, mind a mentoroknak egy kimagasló lehetőség arra, hogy együtt fejlődjenek. – Amellett, hogy segíthetünk a tanulóknak a továbbtanulásban, kinyithatjuk nekik a világot azért, hogy a továbbtanulási és munkalehetőségektől távolabb élőknek olyan utat mutathassunk, amelyen megtalálhatják a helyüket a nagyvilágban – fogalmazott. – Nagyon remélem, hogy 2030-ra sikerül elérni azt, amit a program célként tűzött ki: minden kisdiáknak, aki kis településen él lehetősége legyen arra, hogy mentort kapjon és elinduljon egy biztosabb jövő felé – emelte ki. Az emberi életben az egyik legcsodálatosabb tevékenység segíteni, támogatni és fölemelni, a programban résztvevő egyetemi hallgatók pedig ezt a feladatot vállalják – fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja. – Azt gondoljuk, hogy a mentorok még sikeresebbek lesznek, ha több információval rendelkeznek, ha élen tudnak járni. A mai napon bemutatjuk számukra, hogyan működik a debreceni szakképzés, hiszen a karriertámogatás és a pályaorientáció kulcsfontosságú. A centrum vállalja, hogy a mentorokat folyamatosan információval látja el, hiszen a szakképzés az a rendszer, amit óráról órára változtat mind a gazdasági környezet, mind a munkaerőpiac. Kívánom a diákoknak, hogy mindenképp használják ki a program nyújtotta lehetőségeket, hogy jó döntést hozzanak a jövőjük érdekében – fogalmazott Tirpák Zsolt.

Ősszel sem pihen a Zsuzsi Erdei Vasút

Éjszakázzon a Csokonai Fórumban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek