Debrecen
2022-06-24

Évadzáró a Csokonai Színházban

Két év kihagyás után idén megtartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház. Az elmúlt évadot a város új színházában, a Csokonai Fórumban értékelték.

Puskás István kulturális alpolgármester történelmi időszaknak nevezte az előttünk álló időszakot, hisz szeptemberben a város új színházában kezdődik a 2022/23-as évad, majd az évad közben a történelmi épületbe, a felújított Csokonai Színházba is visszaköltözik a társulat. Megköszönte a társulat kitartását, hogy a bizonytalanságok közepette, az ideiglenes játszóhelyeken is szerteágazó tevékenység zajlott messze túlmutatva a szigorúan vett színházi szerepkörökön. Külön köszöntette az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Csikos Sándor színművészt.

Gemza Péter igazgató a türelem évadának nevezte a 2021/2022-es évadot. Elmondta azt is, továbbra is a tavaly meghirdetett ökoszisztéma kiépítést tartja a legfontosabbnak: egy olyan rendszer kialakítását, amelyben a játszóhelyeik, a Csokonai Színház, a Csokonai Fórum, a Csokonai Irodalmi Labor és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad egymást kiegészítve és egymást támogatva működnek. Ahol a régió minden színházszerető nézője talál magának programot a Csokonai valamelyik játszóhelyén. „Azt gondolom, hogy ez az elsődleges feladata a Csokonainak mint regionális szerepet vállaló nemzeti színháznak. Számomra ez a vállalás azt jelenti, hogy magas minőségű produkciókkal mindenkit meg kell tudnunk szólítani. Ezt a célt tűztem ki a Csokonai elé, és továbbra is ezen dolgozunk. A 2021/2022-es évad a felkészülésről szólt, és a következő évad lesz majd az első mérföldköve a megvalósításnak” – tette hozzá.

Gemza Péter történelmi lehetőségnek nevezte, hogy a társulat két színházépület megnyitásánál bábáskodhat. Az igazgató sikerként könyvelte el, hogy a nehéz körülmények ellenére sikerült műsorra tűzni egy nagy musicalt, az Ózt és egy nagyoperát, a Trubadúrt. Tavalyi adósságaik közül törlesztették az Edmondot és a Finálét, idén is vállalták a Lázár Ervin Programban való részvételt, és biztosították a város és a megye 3. és 5. osztályos diákjainak az ingyenes színházi előadás lehetőségét. Megismerkedtek egy új műfajjal, a sétaszínházzal, negyedik alkalommal rendezték meg a MagdaFesztet, útjára indították a Velünk élő opera sorozatot, hogy méltó módon ünnepeljék a debreceni operatársulat 70. évfordulóját, és Budapesten is bemutatták a Finálét. Az évad egyik legfelemelőbb eseményének a Kis ünnepi misét tartotta, amiért köszönetét fejezte ki Ács János zenei vezetőnek.  

Az évad számokban:

A 2021/22-es évadban az ideiglenes játszóhelyeken 10 bemutató mellett 40 és félezer néző látogatott el belépőjeggyel a színház eseményire. Július végéig 278 színházi előadást tartottak. A nézettségi arány csaknem 90%-os volt. A legtöbbet játszott produkció Francis Veber vígjátéka, a Balfácánt vacsorára (15) volt, míg az ifjúsági korosztály körében a Herkules-A kezdetek című ifjúsági előadás élte meg a legmagasabb előadásszámot (25). A Csokonai Ifjúsági Program csapata 106 előadást, foglalkozást tartott az évadban. 30 előadással hátrányos helyzetű vidéki gyermekekhez is eljutottak a Csokonai Színház kulturális esélyegyenlőség programja keretén belül, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) pályázata segítségével. Elindították az országban is rendhagyó KözTér című, felnőtteknek szóló közösségi színházi programjukat.

Művészeti díjak:

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek. A kuratórium ebben az évadban Ács János zenei vezető, Wessely Zsófia és Mercs János színművészeknek ítélte oda a díjakat.

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat Gál Erika, a Magyar Állami Operaház magánénekese kapta, Azucena érzékeny megformálásáért A trubadúr című Verdi-operában, míg a Neményi Lili Vándorserleget Grega Csaba, a Csokonai Színház Énekkarának tagja vehette át, aki Ruiz szerepében remekelt ugyanebben az operában.  

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai idén Hajdu Imeldára szavaztak.

A 2014-ben Halász János országgyűlési képviselő által alapított Ígéretes pályakezdő díjat Kránicz Richárd kapta. Thália nyakkendőjét Kiss Gergely Máté viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Balogh József zenekritikus vehette át. A Láthatatlan segítő-díjat a színház több éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismerést a Csokonai Színház műszaki titkára, Gocs Gabriella kapta.  

Ráckevei Anna 2018-ban alapította a Mesteremberek díjat a kreatív, közösséget erősítő műhelymunkát végző dolgozók elismerésére. A társulat szavazatai alapján Endi András, a hangtechnikatár-vezetője lett a díj tulajdonosa.

Hagyomány, hogy a Hajdú-bihari Napló minden évben díjazza az Év színészét. A megyei napilap olvasói és a Hajdú Online látogatói döntötték el, hogy ki legyen a szerencsés nyertes a 2021/22-es évadban. A színházba járó közönség online felületen is szavazhatott, illetve a napilap szelvényein keresztül is leadhatták a voksokat. Több mint ezer szavazat alapján az Év színésze ezúttal Mészáros Ibolya lett, aki már 2017-ben is elnyerte ezt a díjat.

Az évadzárón köszöntötték a jubiláló munkatársakat is: Nagyné Sáfrány Magdolna raktáros, Oláh Zsuzsa színművész, Szilágyiné Antal Éva kalapkészítő, Dánielfy Zsolt színművész 40 éve dolgoznak a Csokonai Színházban, míg Gólyáné Szoboszlai Erika üzemeltetési titkár, Kiss József Zoltán díszítő, Leskó István kelléktár-vezető, Sarka Béla díszítő, Újhelyi Antal karbantartó, villanyszerelő és Veress József lakatos 25 éve erősítik a Csokonai csapatát.

Kubik Anna és Herczeg Tamás színművészeket búcsúztatták a társulattól.

Tovább bővül a belvárosi sétálóövezet területe

Gyászmise helyett életigenlés – először adott önálló koncertet a Korn Magyarországon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek