Debrecen
2021-11-24

Szatírtyúkok nászára készül a Debreceni Állatkert!

Az állatkert tavasszal kapott egy kéktorkútragopán-kakast a Miskolci Állatkertből, ma pedig végre megérkezett a tojó is a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből.

Reményeik szerint a két szárnyas egymásra talál és jövőre akár már szaporodhatnak is. Mind ezt a látogatók is megcsodálhatják majd, valamint a többi különleges távol-keleti szárnyassal együtt. A társasröpdében többek között találkozhatnak az érdeklődők bóbitás fácánnal, himalájai fényfácánokkal és díszes pávafácánnal is egyaránt.

Érdekességek:

A szatírtyúkok Északkelet-Indiában, Kína középső részén, valamint Mianmar és Vietnám északi részén fekvő magashegységi erdőkben őshonosak. A szatírtyúkok nemébe tartozó kéktorkú tragopán nevét a toroklebenyéről kapta és jellegzetes kék arcbőréről. Mind ezt pedig jól kiegészíti vöröses-narancssárgás tollazatuk, amelyet világos cseppmintázat ékesít. Felnőttkori tollazatuk nagyjából egyéves korukra alakul ki, ivaréretté pedig kétévesen válnak.

Az erdőirtás miatti élőhely-aprózódás következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Igazi ritkaságnak számít a hazai állatkertek körében, mert csak Debrecenben és Miskolcon találkozhatunk vele.

Csőtörés miatt sávlezárások Debrecenben a Mikepércsi út-Leiningen utca kereszteződésében

Állatkínzás miatt felelhet egy berettyóújfalui férfi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek