Debrecen
2022-04-20

Átadták az első hazai Ronald McDonald Családközpontot Debrecenben

Otthonos és praktikus közösségi tér várja a beteg gyerekeket és családjaikat, akik kipihenhetik itt a kezelések utáni, vagy köztes időszakot. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján átadták az ország első Ronald McDonald Családközpontot.

A munkálatok 2021 őszén kezdődtek meg a Gyermekgyógyászati Klinika padlásterén, mintegy 170 négyzetméteren. A teljes statikai, fűtés, víz-gáz, villamos és építészeti kivitelezésen felül nemcsak egy teljesen új teret alakítottak ki, de az akadálymentesítés részeként az épület liftjét is feljebb emelték egy szinttel közvetlenül a padlástérig.

Prof. Dr. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke, elmondta, hogy a kollégák eddig is azért dolgoztak, hogy segítség a gyerekek gyógyulását, valamint, hogy ne egy ijesztő helynek lássák a klinikát, azonban ez a Családközpont egy hatalmas előrelépés számukra.

A központban a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány munkatársai, illetve a kórházi dolgozók állnak majd a családok rendelkezésére, a létesítmény fenntartásáról pedig közösen fognak gondoskodnak.

,,Az új beruházással a célunk az volt, hogy a kórházi kezelések között, egy otthonos és pihentető környezetet biztosítsunk a családoknak a közös felfrissülésre, a sokszor stresszes mindennapokból való kikapcsolódásra” – nyilatkozta Dr. Ablonczy László, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány szakmai vezetője.

,, Ma egy olyan eseményen vetttünk részt, amely a Gyermekklinika életében nagyon fontos. Egy olyan nappali tartózkodásra alkalmas, otthonszerű létesítménnyel egészült ki a klinika épülete, amely egészen biztosan nagymértékben járul majd hozzá az itt gyógyulni akaró gyermekek gyógyulásához, felépüléséhez. A Családközpont lehetővé teszi azt, hogy a gyerekekkel a szülők és a testvérek együtt legyenek, itt tartózkodjanak és segítsék őket mentálisan.” – tette hozzá Papp László polgármester.

Az Alapítvány több mint 28 éve segíti a krónikus betegségben szenvedő gyerekek családjait. Magyarországon elsőként Debrecenben építettek Családközpontot, azonban Budapesten és Miskolcon a kórházak mellett Rondald Házakat, valamint Pécsett a Gyermekklinikán Ronald szobákat alakítottak ki.

Hármasban

Mester Tamás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek