Debrecen
2023-09-22

Megújult a szóló autóbuszflotta, októbertől búcsúznak a régi járművek

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje. A DKV Zrt. 2024. év végéig tartó flottacsere programjának keretében forgalomba áll az utolsó 10 darab Mercedes-Benz Conecto szóló autóbusz. A járműveket ünnepélyes keretek között 2023. szeptember 22-én adta át az Inter Tan-ker Zrt. a DKV Zrt.-nek. Ezt követően a Volvo Alfa Cívis 12-es szóló autóbuszok október elsejétől búcsúznak Debrecen utcáitól.

A flottacsere 2022. január 3-án kezdődött, 30 darab szóló alacsonybelépésű Mercedes-Benz Reform és 4 alacsonypadlós, csuklós Mercedes-Benz Conecto típusú jármű forgalomba állásával. Az elmúlt másfél évben, a fentieket további 6 csuklós Conecto, valamint 29 szóló Conecto típusú autóbusz követte, melyek mind teljesen alacsonypadlós kivitelűek. Az autóbuszokat a debreceni helyi közösségi közlekedés üzemeltetésébe 2009-ben bekapcsolódó Inter Tan-Ker Zrt. adta át a DKV Zrt.-nek. 

Az utasok körében népszerű járművek EURO6-os dízelmotorral rendelkeznek, háromajtós kivitelűek, és 12 méter hosszúak. Az autóbuszok klimatizáltak, valamint Free-WiFi-vel és külső-belső akusztikus utastájékoztatóval felszereltek, tágas belső térrel, 80 álló és 27 ülőhellyel rendelkeznek. Az új szólóautóbuszokon kamerás biztonsági rendszer van. 

Az új járművek érkezésével a város közlekedéstörténetének egy szakasza lezárul, ugyanis búcsúznak Debrecen utcáitól a Volvo szólóautóbuszok. A járművek 14 éven át álltak az utasok szolgálatában. 2009-ben a Volvo szóló autóbuszokból 100 darabot állított forgalomba a Cívisbusz Konzorcium, melyek abban az időben a legmodernebbek voltak. A Volvo Cívis 12-es típusú autóbuszok 72 álló és 28 ülőhellyel és EURO5-ös motorral, klímával és külső-belső akusztikus utastájékoztatóval rendelkeztek. Ezek a járművek a régi korszerűtlen magaspadlós Ikarusokat váltották. Az akkori buszcserével 5 tonnával csökkent a városban a károsanyag kibocsátás évente. Az elmúlt 14 évben a Volvo autóbuszok csaknem 76 millió kilométert tettek meg, a járművek átlagos futásteljesítménye 800.000 kilométernél is többet futottak. Ez annyit jelent mintha az autóbuszok huszonötször kerülték volna meg a Földet, vagy két és félszer elmentek volna a Holdra. 

Az új Mercedes-Benz Concecto szóló és csuklós, valamint Mercedes-Benz Reform 500 LE szóló autóbuszoknak a Volvohoz képest átlagosan 2%-kal alacsonyabb a fogyasztása, így a szén-dioxid kibocsátása is ötödével alacsonyabb. 

A dízel szóló autóbusz flotta tavaly augusztusban kiegészült 12 Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusszal is, amiket szintén az Inter Tan-Ker Zrt. cégcsoportja adott át. A járműcsere program folytatásaként jövőre további 40 csuklós Mercedes-Benz Conecto típusú autóbusz áll majd forgalomba. 2024 év végére Debrecenben, a helyi közlekedésben kizárólag egységes, Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszokból álló flotta szállítja majd az utasokat. 

Muzsikatár a Zene világnapján

Elismerte a tudományos munkát a kuratórium

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek