Debrecen
2022-02-23

A város és a régió jelenét és jövőjét építik

Debrecen idei évre szóló költségvetés-tervezetének gazdaságfejlesztésre, közlekedésre és sportra vonatkozó terveit mutatta be Barcsa Lajos alpolgármester 2022. február 23-án.

A város az idei költségvetésből 26,4 milliárd forintot fordít gazdaságfejlesztésre. Barcsa Lajos kiemelte, hogy  ezekkel a fejlesztésekkel a város és a régió jelenét és jövőjét építik. A tervek között  a Déli Gazdasági Övezet fejlesztése szerepel, ahol folyamatosan fejlődik a 600 hektáros ipari park, a mostani költségvetésben pedig az ottani közműinfrastruktúra és belső úthálózat kiépítése szerepel. Ezek mellett egy kkv-parkot is szeretnének létrehozni a területen.

A magánkézben lévő területek vásárlásához rövid lejáratú projekthitel felvételét tervezte be a város, ezzel kapcsolatban az alpolgármester elmondta,az a tervük, hogy az önkormányzat hitelből megvásárolja a területeket, közben pedig saját maga, vagy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. adásvételi előszerződést köt a befektetőkkel, így miután tulajdonossá válik a város, és a vételár beérkezik a számlára, azonnal tudják törleszteni a hitelt. 

Továbbra is fejlesztik az Északnyugati Gazdasági Övezetet, itt azonban már főként útépítések valósulnak majd meg. A terület vasúti- és közúti projektekjeit a NIF Zrt. állami beruházásai, és az önkormányzat saját fejlesztései állják. 

Közlekedésfejlesztés terén Barcsa Lajos elmondta, hogy jelenleg is zajlik a nyugati kiskörút III. ütemének építése, a Kishegyesi út átalakítása és több kerékpárútfejlesztés. 

A 2022-es évben nagyobb beruházásoknak a tervezése valósul meg. Ezek között a keleti elkerülőút belső gyűrűjének tervezését említette, melyre 100 millió forintot szán a város, a 3-as villamosvonal tervezését 381 millió forintos, az 1-es villamos rekonstrukciójának tervezése 727 millió forintos beruházás, jelenleg a kivitelezési közbeszerzési eljárás értékelése van folyamatban a Sas utcai mélygarázs építésénél, de a tervek szerint még idén elkezdődhetnek a munkálatok .

A sport területén a költségvetésben szereplő összeg 1,052 milliárd forint. Ebből a legnagyobb rész a Debreceni Sportcentrumnak jut, összesen 910 millió, melyet a létesítményeinek működési feladataira és az élsportolók felkészülésére és versenyeztetésére kapnak.  

Ismét meghirdetik a Békessy Béla Sportösztöndíjat, erre 17,7 millió forintot szán a város, továbbá idén is kapnak támogatásokat sportszervezetek, ezek között a Cívis Póló Vízilabda SE-t, a DEAC Kft-t, a Debrecen Városi és Körzeti Labdarúgó Szövetséget, valamint salakmotor, asztalitenisz és röplabda egyesületeket emelte ki az alpolgármester.  A sportszervezetek támogatására összessen 102 millió forintot fordít a város. 

Többszörös magyar bajnok a DEAC lovasszakosztályában

Megkezdődött a Szenior Egyetem tavaszi féléve

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek