Debrecen
2023-06-16

A Csokonai Színház történelmi épületében zárta évadát a debreceni társulat

Csaknem három év után léphetett be újra a teljes társulat a Csokonai Színház felújított épületébe, hisz az átadás előtt álló történelmi épületben tartotta évadzáró ülését a Csokonai Színház társulata.

Csaknem három év után léphetett be újra a teljes társulat a Csokonai Színház felújított épületébe, hisz az átadás előtt álló történelmi épületben tartotta évadzáró ülését a Csokonai Színház társulata. „Tudatos stratégiai döntés volt a városvezetés részéről, hogy nem adjuk fel az álmainkat, és olyan színházakat hozunk létre, amelyek minden tekintetben ki tudják szolgálni a színjátszás 21. századi követelményeit – kezdte köszöntő beszédét Papp László. Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy az 1865-ben épült történelmi épületet úgy sikerült felújítani, hogy a történelmi, műemléki karakterek megőrzése mellett a művészek, rendezők korlátlanul szárnyalva, technikai akadályok nélkül tudják megvalósítani az elképzeléseiket. Az elmúlt évek legnagyobb jelentőségű fejlesztései Debrecenben a kultúra területén valósultak meg, hiszen közel 20 milliárd forintot használtunk fel a két színház fejlesztésére. Míg a felújítás előtti időszakban 500 fő teljes értékű befogadó képességű színházi tér állt rendelkezésre, most egy este 1100 néző ülhet a színházi székekben.”

„Az én igazgatói ciklusom az építkezésről szólt” – mondta évadzáró beszédében Gemza Péter leköszönő igazgató. Hozzátette: az általános bizonytalanság éveiben, a járvány időszakában, amikor senki sem tudott rutinra támaszkodni, igyekezett jól menedzselni a bizonytalansági tényezőket, arra törekedve, hogy a társulatban mindenki egészséges legyen és legyen munkája.

Büszkeséggel tekint vissza a regnálása alatt megvalósult innovatív kezdeményezésekre, mint a Hamlet vagy a sétaszínházak megvalósulására. A színház életében most kezdődő új fejezettel kapcsolatban azt mondta, egy jól működő szervezetet igyekezett átadni a színház új vezetésének.

Az évad számokban:

Az ideiglenes játszóhelyek okozta nehézségek szűntek meg azzal, hogy a 2022/23-as évadot a Für Elise-zel megnyitott Csokonai Fórum épületében kezdte a színház társulata. Kilenc bemutató mellett 45 és félezer néző látogatott el belépőjeggyel a színház eseményeire. Június közepéig 377 színházi előadást tartottak. A nézettségi arány 84%-os volt. A legtöbbet játszott produkció a nézők által megunhatatlan A Pál utcai fiúk volt (17) volt, ezt követte a Mágnás Miska (16), míg az ifjúsági korosztály körében a Toldi című zenés ifjúsági előadás élte meg a legmagasabb előadásszámot (21). A Csokonai Ifjúsági Program csapata 114 előadást, foglalkozást tartott az évadban. Az előző évadban elindították az országban is rendhagyó KözTér című, felnőtteknek szóló közösségi színházi programjukat, amelynek novemberben volt a bemutatója. A Trigonometria című tantermi előadást a ROHU pályázatnak köszönhetően határon túli színházakkal együtt készítették el: a darabot a Szatmárnémeti Északi Színház magyar és román társulata is bemutatta.

Művészeti díjak:

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek. A kuratórium ebben az évadban Adorján Beáta dramaturg, Csata Zsolt, Kránicz Richárd színművészeknek és Nagy Kíra magánénekesnek ítélte oda a díjakat.

A színház zenei elismerését, a Neményi Lili Vándorserleget Donkó Imre, a Csokonai Színház Énekkarának tagja vehette át, aki Rossini Stabat Materének szólistájaként remekelt, valamint oszlopos tagja volt az Operák és operettek újratöltve sorozatnak.

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai idén Csata Zsoltra szavaztak, aki így két díjat vehetett át az évadzárón.

A 2014-ben Halász János országgyűlési képviselő által alapított Ígéretes pályakezdő díjat Balázs-Bécsi Eszter kapta. Thália nyakkendőjét Wessely Zsófia viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Szénási Miklós író, a Dehir főszerkesztője vehette át. A Láthatatlan segítő díjat a színház több éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismerést Horváth Gábor karbantartó kapta.

Ráckevei Anna 2018-ban alapította a Mesteremberek díjat a kreatív, közösséget erősítő műhelymunkát végző dolgozók elismerésére. A társulat szavazatai alapján Nagyné Sáfrány Magdolna raktáros lett a díj tulajdonosa.

Hagyomány, hogy a Hajdú-bihari Napló minden évben díjazza az Év színészét. A megyei napilap olvasói és a Hajdú Online látogatói döntötték el, hogy ki legyen a szerencsés nyertes a 2022/23-as évadban. Több mint ezer szavazat alapján az Év színésze ezúttal Kránicz Richárd lett, aki Csata Zsolt mellett szintén két díj birtokosa lett.

Az évadzárón köszöntötték a jubiláló munkatársakat is: Abuczki István, Budaházi Éva, Fülöpné Tamás Marianna, Kamuti László és Ráckevei Anna 25 éves jubileumukat ünneplik, Nagyné Sáfrány Magdolnának pedig már a 40 éves jubileumához gratuláltak. Nagyné Sáfrány Magdolna 40 éve dolgozik a teátrumban, míg Ráckevei Anna, Kamuti László, Budaházi Éva, Fülöpné Tamás Marianna és Abuczki István 25 éve erősítik a Csokonai Színház társulatát.

A Debreceni Nemzetközi Iskola IB Magyarország első IB Continuum iskolája lett

Kínai hallgatóit búcsúztatta a BTK

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek