Debrecen
2023-11-14

Kismacson folytatódott a városi faültetési program

Papp László, Debrecen polgármestere és Katona Erzsébet, a terület önkormányzati képviselője részvételével folytatódott a debreceni faültetési program Kismacs városrészben 2023. november 14-én.

Papp László az esemény kapcsán elmondta, hogy a városban az utóbbi időben zajló gazdaságfejlesztési folyamatok nagyon jelentős mértékben érintették Kismacs és Nagymacs városrészeket. A Kismacs melletti szakaszon például nemrég készült el a 33-as főút négysávosítása, ami a következő esztendőben folytatódik Látókép felé. A polgármester szavai szerint a természet iránti elkötelezettség alapján született meg az a gondolat, hogy Kismacs is ideális helyszíne lehet egy újabb – egyébként az egész várost érintő – felültetési akció megvalósításának. 2019 tavaszán indult az a program, amelynek keretében az önkormányzat összesen 10.000 fát kíván elültetni Debrecenben. Ennek jegyében eddig több mint 8.100 fa került földbe, s a 10.000-es számot a jövő év tavaszán lehet elérni. A város minden pontján zajló faültetések mellett véderdősítési program is zajlik. A nagy gazdaságfejlesztési programok fontos tartozéka ugyanis az, hogy gondoskodjunk a környezet ideális fenntartásáról is. Papp László szavai szerint így az Északnyugati Gazdasági Övezetben több ezer fát fognak még a véderősítési program keretében elültetni, ami érinti Kismacsot, Nagymacsot és Józsát is. Természetesen a Déli Gazdasági Övezetben is lesznek hasonló lépések: több hektáros területen indul ott is a következő hónapokban véderősítés. Bőven tízezer fölött lesz tehát a 2019 óta a város területén elültetett fák száma. Ezzel méltó kíván lenni Debrecen ahhoz a környezethez, amelyet elődeink hagytak ránk. Debrecen ugyanis az ország egyik legerdősültebb városa: közigazgatási területének több mint 34 százaléka – több mint 2.000 hektár – az erdő, s ehhez az erdősültséghez járulnak hozzá a mostani faültetések is.

Katona Erzsébet, a terület önkormányzati képviselője szerint Kismacson is nagyon fontos, hogy új fák ültetése történjen a szén-dioxid, valamint a környező szántóföldekről származó szálló por megkötése érdekében. A mai napon összesen 137 fa került a földbe a kismacsi gyerekek és felnőttek segítségével annak érdekében, hogy mindenki magáénak érezhesse a városrész zöldítését. Természetesen nem ez az első és nem is az utolsó faültetés Kismacson – még az ősz folyamán további 23 fát ültetnek el a városrész 3 utcájában. Az Északnyugati Gazdasági Övezet kapcsán történő véderdősítés keretében pedig 3000 fa és 50.000 cserje telepítése történik meg. 

 

Hajszálnyira az olimpiai kvótától

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek