Debrecen
2023-10-05

Negyedik alkalommal rendezik meg a Nagyerdő Hetét

Nagyerdő Hete címmel, negyedik alkalommal kerül sor Magyarország legszebb erdejét, a debreceni Nagyerdőt bemutató programsorozatra október 9-15. között. A szervezők a programokról sajtótájékoztatón számoltak be a Sziget-kék Tematikus Parkban 2023. október 5-én.

A rendezvény a Nagyerdő Társaság, a Debreceni Értéktár Bizottság, az Agrárminisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Future of Debrecen és számos együttműködő partner szervezésében valósul meg. Mazsu János, a Nagyerdő Társaság és a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke három szóval jellemezte a Nagyerdő Hetét: invazív, szimbiózis, természetes szépség.

Mint mondta, invazív, mert ma már húsznál több rendező, aktív szervező, résztvevő, támogató munkálkodik azon, hogy a Nagyerdő Hete sikeres legyen. Szimbiózis, mert a város és a Nagyerdő évszázadok óta együtt él, amely kiterjed a kultúrára, a természetvédelemre és az egészséges életmódra. Ez a sajátos, rendkívül komplex együttélés pedig a programjaik sokaságához vezetett és természetes szépség, mert a Nagyerdőt hivatalosan is Magyarország legszebb erdejének nyilvánították.

Puskás István alpolgármester szerint a Nagyerdő Hetének legértékesebb momentuma magának a megünnepelt Nagyerdőn túl, az a mód, ahogyan ez a hét létrejön. – Egy olyan történet épül négy éve, amely során a közösségünk számára fontos érték mellé állnak oda évről évre egyre többen. Több mint húsz partner dolgozik együtt egész héten, ez a partneri közösség pedig tovább növekszik – fogalmazott. Az alpolgármester beszédében egy közösségi kiállásra hívta a debrecenieket. Arra kérte a cívis polgárokat, hogy október 10-én, kedden, a Nagyerdő napján viseljenek zöld színű ruházatot és ezt a közösségi média felületeken mutassák meg, jelezve, hogy a Nagyerdőt ünneplik.

Balázs Ákos alpolgármester felidézte, hogy a Nagyerdő 1939-ben 1-es sorszámmal lett bejegyezve a Természetvédelmi Értékek Törzskönyvébe. – Debrecenben hagyománya van a természetvédelemnek. Az a tudás, ami a természetvédelem területén megvan, azt kötelességünk továbbvinni, ápolni és minél több olyan kezdeményezést tenni, ami felhívja a figyelmet ennek fontosságára – hangsúlyozta. Hozzátette, közel négy évvel ezelőtt indult el a Future of Debrecen mozgalom, amit a Zöld Munkacsoport keltett életre. Kiemelte, számos olyan programjuk van, amellyel felhívják a figyelmet a természetvédelem fontosságára, a következő héten pedig valamennyivel találkozhatunk is. A Nature of Debrecen több alkalommal vezet sétát, az óvodásoknak bemutatják a madárlakóparkot, de rekreációs program, erdővarázs túra és zöld mozi is várja az érdeklődőket. 

Kiss Judit Erzsébet, a Sziget-kék Tematikus Park létesítményvezetője arról szólt, hogy második éve fogadják be a Nagyerdő Hete családi napot, amely azt is bizonyítja, hogy a Sziget-kéken nagyon jól tud együttműködni a kultúra és a természet. A programok közül kiemelte a Vojtina Bábszínház gólyalábas produkcióját, a Debreceni Népi Együttes táncházát, valamint a Rocksuli akusztikus piknikjét. Ahogy mondta, idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal, termelői vásár is várja a résztvevőket.  A Sziget-kék vezetője végezetül egy gyerekeknek szóló rajzpályázatra hívta fel a figyelmet, amelyben azt kérik tőlük, hogy rajzolják le, számukra mit jelent a Nagyerdő.

A Nagyerdő Hete programjai a linkre kattintva böngészhetők.

Tisza-tó

Két napig a szakmáké a főszerep a Nagyerdőn

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek