MegMinden
2022-02-22

Callum Styles

(nso.hu)

Marco Rossi új megoldókulcsa.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya idei első sajtóbeszélgetése alkalmával úgy fogalmazott: ha a szabályok ezt lehetővé teszik, kész meghívót küldeni az angol Championshipben szereplő Barnsley futballistájának, a nagyszülői ágon magyar származású Callum Stylesnak. Milyen futballista Callum Styles, és hogyan illeszkedne a magyar csapatba? Erre keressük a választ videós elemzésünkben.

KICSODA CALLUM STYLES?

Callum Styles Angliában született, Buryben, de utánpótlás-karrierjének legfontosabb állomása a jelenleg Premier League-klub Burnley FC akadémiája volt, ahonnan 16 évesen került el. Jelenleg az angol másodosztály, a Championship utolsó helyén álló Barnsley futballistája, leginkább bal oldali szárnyvédőként és bal oldali belső középpályásként szerepel, de lehetett már látni a támadósor mindkét szélén is.

A ballábas, 21 éves futballistát a Barnsleynál a 2020–2021-es idényben az év fiatal labdarúgójának is megválasztották. Stylesnak nagyszülei révén magyar és ukrán felmenői is vannak, tavaly áprilisban a Barnsley Chronicle-nak pedig arról beszélt, szeretne válogatott lenni, szerepelhetne a magyar nemzeti csapatban.

Azóta Marco Rossi szövetségi kapitány már többször beszélt arról, hogy ha a szabályok ezt lehetővé teszik, kész meghívót küldeni Stylesnak. A tréner legutóbbi nyilatkozata már arról árulkodik, részletesen fel is térképezte a középpályást.

„Nagyon jól illeszkedne a válogatottba, sok pozícióban használható a középpályán, erőssége a bal lába. Jól lát a pályán, és még csak huszonegy esztendős” – fogalmazott Rossi idei első sajtóbeszélgetése alkalmával.

Styles ajánlólevele kifejezetten érdekes, stabil Championship-játékos – de vajon hogyan illeszkedne Marco Rossi játékelképzelésébe? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához Callum Styles stílusát a labdás és labda nélküli viselkedésmódjaihoz viszonyítva elemeztem.

A VÉDELEMBEN FIOLA ÉS NAGY ZSOLT ALTERNATÍVÁJA LEHET, DE JÁTSZHAT A KÖZÉPPÁLYÁN IS – JÁTÉKSTÍLUS

Styles erősségei közül elsősorban sokoldalúsága emelendő ki. Olyan futballista, aki több poszton bevethető, dinamikus mozgásvilága, sebessége és technikai képzettsége arra predesztinálja, hogy a pálya belső és szélső területein egyaránt hatékonyan futballozzon.

Ballábas létére az utóbbi időben többször lehetett látni a jobb oldalon is, játékintelligenciája révén pedig klasszikus szélsőként, de szervező szerepben is játszott már magas szinten. Általánosságban jellemző rá a magas energiabefektetés, támogatójátéka frissességet, beindulásai pedig üres területeket képes csapatának szolgáltatni. Fontos megemlíteni vele kapcsolatosan, hogy rúgótechnikája nemzetközi szinten is kiemelkedő, így a rögzített szituációkban, szögleteknél, szabadrúgásoknál is remekül használható játékos.

Labda nélkül is hasznos labdarúgó, letámadásban nyújtott teljesítménye is átlagon felülinek mondható. Párharcait több mint 60 százalékban megnyeri, mérkőzésenként négy-öt megszerzett labdája van, ráadásul a Barnsley védekezésben mutatott játékstílusa nagyon hasonlít a magyar válogatottéhoz is, ami megkönnyítheti a védekező rendszerbe való beilleszkedését.

A magyar válogatott szemszögéből nézve, Styles két szerepkörben képzelhető el leginkább. Elsősorban a bal oldali szárnyvédő pozíciójában, ahol legutóbb Nagy Zsolt, korábban pedig Fiola Attila és Holender Filip futballozott (Hangya Szilveszter és korábban Korhut Mihály esetenkénti szerepvállalása mellett). Styles mindegyik említett futballistánál magasabb szintet képvisel, ráadásul ebben a szerepkörben már többéves rutinja is van az NB I-nél nemzetközileg magasabban jegyzett szinten.

Másodsorban a háromfős magyar középpálya bal oldalán is képbe kerülhet, hiszen dinamikus és labdabiztos középpályásokban nem dúskál a magyar válogatott. Ugyan a pálya belső területein kevesebbet futballozott eddig Styles az utóbbi időkben, Marco Rossi elképzeléseibe azon a poszton is beleillene, hiszen védekezni tud és akar is, ráadásul remekül képes felzárkózni agilis és munkabíró profiljának köszönhetően.

Az eredeti írást itt találja.

Zajlik a tervezés egészen a Vekeri-tóig

Lépésszámláló

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek