Debrecen
2022-11-10

Elkezdődött a véderdősítés Debrecenben

Elültették a véderdő első kis fáit a Vértessy-kúria mögötti területen. A „város tüdeje”, az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdő mellett teljesen más funkciót betöltő, ám kuriózumnak számító véderdőt telepít az önkormányzat a város több pontján – a Vértessy-kúria mögötti terület mellett a Vezér utcán, a Vincellér utcán, és a Tócóvölgyben – azzal a szándékkal, hogy az elültetett fákkal a teljes debreceni lakosság élvezhesse azok levegőtisztító hatását.

Papp László polgármester a közösségi faültetést megelőzően elmondta, hogy Debrecen nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, a gépjárműforgalom pedig egyre nagyobb terhelést jelent a város számára. Megjegyezte, a ’90-es évekhez képest megduplázódott a gépjárművek száma a városban és a város agglomerációjából, régiójából érkező forgalom növekedése is érzékelhető. – Emellett a gazdaságfejlesztési folyamatok szintén jelentős kihívásokat jelentenek számunkra, ezért a fenntartható folyamatok alapjainak letétele, megteremtése különös jelentőséggel bír napjainkban – fogalmazott.

A városvezető kiemelte, hogy a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen valamennyi lelkes támogatója szakmailag segíti a munkát, nagyon jó ötletekkel, javaslatokkal segítik azt a folyamatot, hogy a város fenntarthatóan működőképes legyen és gyermekeink, unokáink egy hasonlóan zöld Debrecent tudjanak átvenni, mint amit mi vettünk át elődeinktől. Hangsúlyozta, hogy a cívisvárosban található az ország első természetvédelmi övezete, a Nagyerdő. Debrecen pedig az egyik legnagyobb erdősültséggel rendelkező város az országban. – Ez egy olyan kincs, amelyet mindenképpen őrizni, vigyázni kell. Ennek nagyon fontos eleme, hogy a Civaqua-program végre kivitelezés alatt áll és a rendszer jövőre eléri a város felszíni vízrendszerét. Ezen túl folyik a második ütem tervezése és a második ütem második részének is hamarosan megkezdődik a tervezése, amely a zöld területeink vízutánpótlását tudja majd biztosítani – sorolta. Kiemelte, a Vértessy-kúria mögötti területen, illetve a város más pontjain, összesen 725 kisfát, illetve 20 ezer darab erdészeti facsemetét ültetnek el a következő napokban a LIFE IP HungAIRy projekt keretében, amely rendkívül jelentős pormegkötő hatással bír. – A program részeként a Tócó-patak mentén készült egy megvalósíthatósági tanulmány, amelynek az volt a célja, hogy 800-850 méteres sávban kiszűrjük azokat a területeket, amelyek pormegkötő funkciója jól érzékelhető – tette hozzá. Emlékeztett, néhány évvel ezelőtt meghirdették a 10.000 fát Debrecenbe! programot, a ma elindult programmal együtt pedig jelentős előrelépést tudunk tenni annak érdekében, hogy a város levegője egészségesebb legyen. A számokról szólva a polgármester elmondta, hogy a mostani véderdő a fásításnak köszönhetően 95 tonna por és 76 tonna szén-dioxid megkötésére lesz alkalmas és 16 ezer gépjármű környezetre gyakorolt hatását tudja csökkenteni.

Balázs Ákos alpolgármester kiemelte, hogy Debrecen egy olyan város, ahol számítanak arra a tudásra, ami az egyetemen dolgozó szakemberekben, a LIFE IP HungAIRy csapatában, a Zöld Munkacsoport tagjaiban, és minden debreceniben, aki tenni szeretne a zöld környezetért, megvan. Az alpolgármester hangsúlyozta: a véderdősítés közös összefogás eredményeként jött létre.

Balázs Ákos mindenkinek - aki a program tervezésben és megvalósításában részt vett - megköszönte munkáját. A jövőről szólva elmondta, hogy a későbbiekben az egykor Debrecen körül lévő mezővédő erdősávokat is megpróbálják visszaállítani, amelyeknek ugyancsak jelentős szerepük van a por megkötésében.

Elismerés a radiológiai publikációért

Válogatott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek