Debrecen
2021-12-17

Kiállítás nyílt az Új Városházán

"Adjon Isten a magyarnak jövőre még szebb karácsonyt" címmel nyitott kiállítást a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára a Hetedíziglen elnevezésű, családtörténet-kutatást népszerűsítő és segítő projekt megyei eredményeiről, valamint a karácsonyhoz és újévhez kapcsolódó levéltári dokumentumokból és korabeli tárgyakból.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a kiállítás megnyitóján többek között arról beszélt, hogy az állam feladata, hogy a társadalom emlékeit összegyűjtse és őrizze, valamint gondoskodjon arról, hogy egy-egy korszak emléke megmaradjon az utókor számára. Kiváló példának tartja a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárat abban, hogy megmutassák a köz szolgálata nem csak hivatali munkát jelent, hanem annál szélesebb körre is kiterjedhet, ennek jó példája ez a kiállítás is.

Szikla Gergő, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatóhelyettese beszámolt arról, hogy különböző programok szervezésével is közel tíz esztendeje dolgoznak azon, hogy a levéltárnak a társadalom felé való nyitottságát növeljék. A most megnyitott tárlat az ünnepre való felkészüléshez ad segítséget a levéltárban található, különböző korokat megidéző karácsonyi és újévi témájú iratok, tárgyak bemutatásával. 

A tárlat legrégebbi kiállított dokumentuma Debrecen város 1664. évi jegyzőkönyve, amelynek utolsó lapján Nagykállói Fényes István akkori jegyző verses krónikájának decemberi feljegyzése található. Ezek mellett pedig megtekinthető Csáky Imre bíboros, Bihar vármegye főispánja, a mai Szent Anna székesegyház alapítója, a korabeli debreceni katolikus hitélet megújítója 1731-ből származó eredeti levele is. 

A kiállítás másik felében pedig a Hajdú-Biharban is sikeresen megvalósított Hetedíziglen elnevezésű, családtörténet-kutatást népszerűsítő projekt megyei eseményeit, eredményeit bemutató képsorok láthatóak, valamint karácsonyi díszben megtekinthető a levéltárosok által felújított "időutazó" tricikli. 

Az említett kiállítás január 6-ig, az Új Városháza nyitva tartási idejében tekinthető meg. Az épületben a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező!

Szomszédos megyében épült meg az ország első honvédelmi sportközpontja

A címvédőt fogadja a DEAC kosárlabdacsapata

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek