Debrecen
2024-01-25

Elkészült az ország legkomplexebb környezetvédelmi programja, a város Zöld Kódexe

Bemutatták Debrecen Környezetvédelmi Programját, a város Zöld Kódexét, amelyet az egyetem professzorai és a város szakemberei közösen készítettek el.

A kódex 50 intézkedést tartalmaz, amelyek lefedik az élet minden területét a zöld energia előállításától és tárolásától a Vizet a Nagyerdőnek! – Civaqua-program folytatásán át egészen az esővízgyűjtő hordók osztásáig. A program az országban elsők között illeszkedik az Országgyűlés által elfogadott 5.0-s Nemzeti Környezetvédelmi Programhoz.

Elkészült Debrecen környezetvédelmi programja, amely a 2023 és 2026 közötti időszakra vonatkozóan határoz meg egy nagyon komoly és összetett elvárást és feladatrendszert. Olyan emberek szaktudására építettünk és számítottunk ennek a programnak az összeállítása során, akik itt élnek ebben a városban, ízig-vérig debreceniek, ismerik ennek a városnak a lüktetését, a mindennapjait, a problémáit, a kihívásait, az előnyeit és a hátrányait – mondta a kódex bemutatóján Papp László polgármester.

Kiemelte, 2022 decemberében fogadta el a magyar országgyűlés azt az országos kitekintésű környezetvédelmi programot, amelyet ennek a programnak az elkészítésénél mindenképpen meg kellett, hogy várjunk, és erre építve kellett 2023-ban elkezdeni a munkát.

Felidézte, 2023-ban a Debreceni Egyetem szakértőivel kezdtek el gondolkodni azon, hogy hogyan teremtsék meg ennek az új környezetvédelmi programnak a tartalmi összetevőit.

– A program keretjellegű, amelynek végrehajtása, összeállítása, végrehajtása, megvalósítása az támaszkodik az európai uniós és kormányzati, tehát az országgyűlés által elfogadott környezetvédelmi program paramétereire, a végrehajtása pedig alapvetően európai uniós források, kormányzati támogatások és jelentős részben városi költségvetési forrásokra fog majd támaszkodni – ismertette a városvezető.

Hozzátette, a program feladata, hogy garanciákat, kapaszkodókat adjon ahhoz, hogy Debrecen polgárai úgy éljék a mindennapjaikat, hogy legyenek tisztában azzal, hogy biztonságban vannak, környezetvédelmi szempontból minden paramétert betartatunk a létrejövő garanciális rendszereknek köszönhetően, és Debrecen úgy fejlődik, hogy egyúttal fenntartható, környezettudatos és biztonságos feltételeket tud garantálni az itt élők számára.

– A program egyik legnagyobb erénye, hogy magában foglalja a Környezeti Ellenőrző Rendszert. 2024-ben a városi költségvetés biztosítani fogja azt a forrást, amely ennek a megvalósításához szükséges, és nem csak a megvalósításhoz, hanem a működtetéshez és a folyamatos üzemeltetéshez is – erősítette meg.

– Elfogadva, és azonosulva a debreceniek a város vízháztartásával, vízgazdálkodásával kapcsolatos felvetéseivel azt a javaslatot fogalmaztuk meg a városba települő nagy vízfogyasztású iparvállalatok számára, hogy vizsgálják felül azokat a technológiai megoldásokat, amelyeket korábban bejelentettek, annak érdekében, hogy térjenek át víztakarékosabb technológiai megoldásokra. A debreceniek érdekét minden körülmények között meg fogjuk védeni. A környezetvédelmi program és a városvezetés elkötelezettsége az egyértelmű garancia arra, hogy a debreceni gazdaság fejlődése nem jelent semmilyen veszélyt a város életére, a város érdekeit meg fogjuk védeni, és ki fogjuk harcolni azokat a megoldásokat, amelyek a debreceniek számára fontos és megnyugtató megoldásokat fogják elhozni – húzta alá Papp László.

Debrecen egy különleges város, ahol különleges emberek élnek! Tiszteljük a hagyományokat és keressük az innovatív megoldásokat, és ami talán a legfontosabb erősségünk, hogy képesek vagyunk jó ügyek mentén összefogni, együttműködni, és minden korban és körülmények között a helyi tudásra támaszkodni – hangsúlyozta Balázs Ákos alpolgármester.

Emlékeztetett: erre építettek 2019-ben, amikor új zöldpolitikát hoztak létre, valamint elindították a Zöld munkacsoportot és a Future of Debrecen mozgalmat. – Azóta kialakult egy zöld cselekvő közösség egy olyan szellemi műhely, amely formálja a várost! Ez a közösség egészült ki a Debreceni Egyetem tudásbázisával, professzoraival az elmúlt évben. A Debreceni Egyetem tudományos közössége színe java készítette a környezetvédelmi programot. Ez a legkomplexebb és ezért a legjobb környezetvédelmi program ma Magyarországon azért, mert az életünk minden területén javasol zöld és fenntartható megoldásokat, debreceniek készítették debrecenieknek, egy Zöld Kódex, amely iránymutatást ad arra, hogyan lehet jó élete a debrecenieknek! – zárta gondolatait Balázs Ákos.

Példaértékű, és jelenleg majdhogynem egyedülálló, hogy a város és az egyetem egy ilyen stratégiai fontosságú dokumentum kidolgozásában együttműködött – mutatott rá Prof. Dr. Szűcs István, a Környezetvédelmi Program szerkesztője, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar tanára, a Zöld Munkacsoport tagja. Kiemelte, a debreceni program igazodik a legfrissebb környezetvédelmi programhoz, a kódexnek köszönhetően pedig a debreceniek megismerhetik a város környezeti állapotát.

Ez az 50 intézkedés tökéletesen kijelöli a zöldterületi osztály további munkájának az irányát a következő három évben, a csúcsát pedig az Európa Zöld Főváros cím elnyerésére benyújtandó pályázat jelenti – emelte ki Hamecz Orsolya okleveles természetvédelmi mérnök, a Környezetvédelmi Program társszerkesztője. A környezetvédelmi program megírása igazi csapatmunka volt. Közel százan vettünk részt benne, az adatszolgáltatáson át a tudományos igényességű elemzésekig, a grafikonok elkészítésétől a képanyag kiválogatásáig. Mindannyian elkötelezett debreceniek vagyunk, ezért büszkék vagyunk arra, hogy részei lehettünk az elkészítésének – mondta.

A Debreceni Egyetem hallgatója gróf Tisza István leszármazottja

Jávor András a Sportszervizben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek