Debrecen
2023-05-05

Évről évre egyre népszerűbb a Debreceni Szakképzési Centrum

Beiskolázás, érettségi és szakmai vizsgák – ez a három téma volt fókuszban a Debreceni Szakképzési Centrum csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján. A rendes felvételi eljárás keretében 1683 fő nyert felvételt, a fellebbezések és a rendkívül felvételi eljárás eredményeként még további 5-10%-os emelkedés várható. Több intézményben a felvételi eljárás jelentős növekedést hozott az előző évhez képest, a legtöbb tanulót a Beregszászi, a Brassai, az Irinyi és a Mechwart iskolázta be.

A középfokú felvételi eljárás kapcsán Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója számolt be az eredményekről. A jelentkezők 87 tanulmányi területre, 2432 helyre adhatták be jelentkezésüket, 18 ágazat, 23 technikumi és 25 szakképző iskolai szakma közül választhattak. A tizenegy intézményből kilenc kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolta a jelentkezőket, emellett a Mechwart a központi írásbeli vizsga eredményét is figyelembe vette, továbbá a Bethlen központi írásbeli és szóbeli vizsgák alapján is szűrte a diákokat. De vannak olyan szakmaterületek, ahol egészségügyi és/vagy pályaalkalmassági követelményeknek is meg kellett felelni.

A főigazgató elmondta, kiemelten fontos a DSZC számára a szakképzésen túl a nyelvi képzés, az idegennyelv ismerete is, mivel Debrecen gazdasági környezete egyre nemzetközibb, ezzel egyhangban kell működnie a képzéseknek is. A szakképzési centrum hat iskolában hirdetett nyelvi előkészítő évfolyamos, illetve nyelvi előkészítő évfolyamos két tanítási nyelvű, azaz 1+5 éves technikumi képzéseket, ezek a Bethlen, Brassai, Irinyi, Mechwart, Péchy és a Vegyipari. Továbbá a Vegyipariban 5 éves két tanítási nyelvű képzést.

Szilágyi Sándor kiemelte, három intézményben, öt szakmában hirdetett meg a szakképzési centrum okleveles technikusi képzést, ezek a Bethlen (pénzügyi-számviteli ügyintéző, turisztikai technikus (idegenvezető szakmairány), a Mechwart (gépésztechnikus (CAD-CAM szakmairány), informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus) és a Vegyipari (vegyész technikus). Ezt a képzési formát is kiemelten kezeli a centrum, második éve hirdeti meg az iskolákban, ennek lényege, hogy a Debreceni Egyetemmel, mint stratégiai partnerrel kialakított tananyag elsajátítása után egyenes út vezet a tanulók számára a felsőoktatás felé.

A szakképzési centrum intézményei április 28-áig értesítették a jelentkezőket és általános iskolájukat felvételi eljárás eredményéről (az egyeztetett felvételi jegyzék az iskolák honlapján is megtekinthető). De 15 napig lehetőség van jogorvoslati kérelmek ebnyújtására, ezek elbírálásáról a főigazgató dönt június 1. napjáig. A rendkívüli felvételi eljárás május 8. napjától veszi kezdetét. A rendes felvételi eljárás keretében 1683 fő nyert felvételt, a fellebbezések és a rendkívül felvételi eljárás eredményeként még 5-10%-os emelkedés várható. A Brassai és az Irinyi növelte jelentősebben a beiskolázási számait a múlt évhez képest. A legtöbb tanulót a Beregszászi, a Brassai, az Irinyi és Mechwart iskolázta be. A felvételi eljárás lezártát követően Szilágyi Sándor főigazgató úgy látja: a DSZC az elmúlt évekhez képest még mindig tudtak növelni a létszámot, az előzetes becslések szerint idén 1-2%-os növekedés fog jelentkezni.

A főigazgató beszámolt a kezdődő érettségi időszakot érintő számadatokról is. 2023. május-júniusi vizsgaidőszakban 1307 fő tesz érettségi vizsgát, ebből rendes érettségi vizsgáját 1108 fő kezdi meg. Középszinten a legtöbben a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem mellett angol nyelvből, német nyelvből, informatikai és vegyi ismeretekből érettségiznek. Emelt szinten 565 tantárgyi vizsga bonyolítanak le az intézmények, a legtöbben angol nyelvből, biológiából, történelemből, kémiából és ágazati tárgyakból vizsgáznak.

Szó volt a szakmai vizsgákról is. A 2023. május-júniusi vizsgaidőszakban 2121 tanuló és képzésben résztvevő tesz szakmai vizsgát. Ebből 1780 fő szakmajegyzékes, 341 fő kifutó OKJ-s szakmát szerezhet. 70%-uk nappali rendszerű szakmai oktatásban, 30%-uk felnőttek szakmai oktatásában vesz, vett részt.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja, a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a „szakmai vizsgákon vizsgáznak a tanulók és vizsgáznak a szakképző intézmények”. Elmondta, a tanulók vizsgáznak, hogy elsajátították-e azokat a követelményeket, amelyek a szakma műveléséhez szükségesek, a szakképző intézmények pedig kettő módon vizsgáznak: egyrészt az eredményekért hatalmas a felelősségük, ha jó felkészítő munkát végeztek, akkor a tanuló eredményei jók, másrészről a legfontosabb mutató a szakképző intézményekben, hogy az oklevelet, szakmai bizonyítványt szerzett diákok milyen arányban tudnak elhelyezkedni a saját szakmájukban. Az intézményhálózatban, a vizsgaidőszakban technikusi és szakképző iskolai szintű vizsgák is zajlanak. Tirpák Zsolt kiemelte, a legtöbben a legfeltörekvőbb intézményben, a Beregszászi Pál Technikumban vizsgáznak majd, a dobogó második fokán pedig a Brassai Sámuel Műszaki Technikum áll, a harmadik helyen pedig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola áll, de az intézményeket tekintve elmondható, hogy széles szakmai spektrumban, nagy létszámban jutottak el a fiatalok a szakmai vizsgákig.

A kancellár elmondta, a tanulók egy része az intézményekben szerezte szakmai gyakorlatát, de döntő többségben a fiatalok duális képzésben vettek részt, és a gazdálkodó szervezetekkel együttműködve teljesítették azt. Ez utóbbi a diákok számára szakképzési munkaszerződést biztosít, amely munkabért biztosít, ez 100 ezer forint feletti havi összeget jelent. Azok a tanulók, akik az intézményekben teljesítették a gyakorlatot, állami ösztöndíjat kaptak, ez tanulmányi átlaguktól függően 8 és 59 ezer forinti összeget jelent. A vizsgát teljesítők újonnan szerzett bizonyítványuk mellé anyagi juttatást is kaphatnak, az egyszeri pályakezdési ösztöndíj összege 133 és 302 ezer forint közötti lehet, ez a vizsga eredményétől függ.

Szakmai vizsgák után munkaerőpiac. Tirpák Zsolt úgy véli, a csütörtöki tájékoztatóval fel lehet hívni a vállalatok figyelmét is arra, hogy ez az időszak, amikor számos tanuló megjelenik a munkaerőpiacon. A duális képzésben résztevők szakképzési szerződése munkaszerződéssé alakulhat, de ezen a lehetőségen túl, jelentős számú szakképzett munkaerő áramlik a munkaerőpiacra az intézményekben képzett végzett tanulók személyében is. A kancellár abban bízik, hogy mindkét fél él ezzel a lehetőséggel, hiszen úgy véli, Debrecen a lehetőségek városa, a szakmai tudás hasznosulására van lehetőség, kis és nagy vállalatoknál egyaránt, és számos olyan ágazat elérhető, ahol felkészült, motivált munkaerőre van szükség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy hét múlva kezdődik az Országos Színházi Találkozó a Csokonai Fórumban

Energiatudatos Önkormányzat díjat kapott több település Hajdú-Biharban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek