Debrecen
2021-06-24

„Segély helyet munkát biztosítunk az embereknek”

Úgy döntöttünk, hogy nem adjuk fel az elmúlt 10-11 év sikereket hozó gazdaság stratégiáját, és továbbra is segély helyet munkát biztosítunk az embereknek - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Hajdu-Alu Zrt. gyártócsarnok átadásán.

A tárca közleménye szerint a külügyminiszter kiemelte, hogy a koronavírus gazdasági hatásainak a kezelése kapcsán alapvetően két megközelítés ütközött egymással. Az egyik azt mondta, hogy minél több segély kerüljön kiosztásra, a másik megközelítés pedig azt, hogy inkább a gazdaság fejlesztésére, a kapacitások növelésére, és az új technológiák meghonosítására legyen forrás, annak érdekében, hogy elkerüljük a tömeges munkanélküliség kialakulását. A kormány úgy döntött, nem adja fel a már sikeres gazdasági stratégiáját és továbbra is az új munkahelyek létrehozására és a meglévők megvédésére helyezi a hangsúlyt.
    

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar gazdadságtörténet egyik legjelentősebb beruházás-ösztönzési támogatási programja került megvalósításra, amelyben a Hajdú-Aluval együtt összesen 1435 vállalat vett részt, így pedig 270 ezer munkahelyet sikerült megvédeni az országban.
  

  "Az eredmények már látszanak: tavaly globálisan 42 százalékkal estek vissza a közvetlen működő tőke beruházások, ezzel szemben Magyarországon egy 140 százalékos növekedést tudtunk regisztrálni, és a mai napon már 36 ezerrel többen dolgoznak, mint dolgoztak tavaly, a világjárvány előtt" - mondta el a miniszter.
    

Hozzátette, ha a kormány engedett volna a csábításnak és a segélyt követelőknek, akkor ma egészen biztosan jóval nagyobb, kiszolgáltatottságról, csődökről és védtelenségről beszélhetnénk.    
   

 "Most, hogy a világgazdaság is kezd magára találni, és a piaci kereslet kezd visszaépülni, egyre inkább szükség van a növekvő keresletet kiszolgálni képes kínálatra. Ezt azok tudják biztosítani, akik az elmúlt időszakban növelték a kapacitásaikat" - mondta el a külügyminiszter.
   

 A debreceni beruházásról szólva elmondta, hogy a Hajdu-Alu Zrt. egy 575 millió forintos beruházást hajtott végre, aminek eredményeként egy új 3000 négyzetméteres csarnokban van lehetőség a gyártás modernizálására, a gyártáshoz szükséges idő lerövidítésére.
    

"Mivel ezzel a beruházással a Hajdu-Alu 53 munkavállalójának jövőjét tudja biztosítani, a kormány 287 millió forintos támogatást biztosított a vállalat részére" - mondta a miniszter.
    

Kiemelte: a Hajdu-Aluval együtt 48 Hajdú-Bihar megyei vállalat kért és kapott támogatást a beruházásaikhoz a mögöttünk álló rendkívül nehéz időszakban. A 48 beruházás összesen 24 milliárd forint értékben valósul meg és 6100 munkahely megmaradását garantálja Hajdú-Bihar megyében. Mindehhez a kormány 11 milliárd forintos támogatást biztosít.

Hári Norbi újabb egy évet vállalt

Összefogással született meg Debrecen legújabb ékköve

MTI

Szerző
Hasonló cikkek