Blog
2024-01-14

A mágnesezett víz a jövő egyik úttörő zöld innovációja lehet

A mágnesezett víz mezőgazdasági szerepét áttekintő tanulmányt jelentetett meg a Journal of Cleaner Production című szakfolyóiratban a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának (AGBK) vezetője, Dobránszki Judit. A tanulmány számos izgalmas eredményt tartalmaz, amelyekből csak néhányat emelek ki a cikk során.

 Mi történik a vízzel mágnesezés hatására?

A mágnesezés hatására a gyűrűs protonáram következtében a vízmolekulák rendezetten helyezkednek el.

 Milyen előnyei vannak a mágnesezett víznek?

1) A mágnesezett víz elősegíti a növények növekedését és fejlődését, fokozza a hozamot és javítja a termés minőségét.

2) A mágnesezett vízzel történő öntözés ellenállóbbá teszi a növényeket az éghajlatváltozás következtében felerősödő hatásokkal, mint például a szárazsággal és a sóstresszel szemben.

3) A mágnesezett víz felhasználható öntözővíz megtakarításra. Ha mágnesezett vízzel öntözünk, 10%-os vízmegtakarítást érhetünk el a nem mágnesezett vízzel való öntözéssel szemben úgy, hogy a hozam mennyisége és minősége ugyanolyan mindkét esetben.

4) Tengervízzel is lehetővé válik az öntözés, ha az mágnesezésen megy keresztül. Így jelentősen csökkenthetővé válna az édesvíz felhasználása. 

5) A vízmágnesezés avíz keménységének csökkentésére is alkalmasnak bizonyult.6) A vízmágnesezés ígéretes fizikai kezelés lehet a növényekkel történő kármentesítési technológiák során, ahol anehézfémekkel szennyezett víz és talaj tisztítására kerül sor.

Hogyan lehet szerepe a tengervíz sótalanításában a mágnesezésnek?

Mivel a mágnesezés változást okoz a hidrogénkötésekben, megnő a különböző ionok mobilitása és ezáltal a különböző sók oldhatósága. 

A mágnesezett sós víz öntözésre történő alkalmazása kedvező változásokat idézett elő a talaj tulajdonságaiban. Így például a talaj pH-ja csökkent, növekedett a talaj elérhető N- és P-tartalma, a talajnedvesség és a szervesanyag-tartalom is nőtt. 

A legújabb vizsgálatok igazolták, hogy a mágnesezett sós vízzel öntözött növények még magas sótartalom mellett is nemcsak a növekedési paraméterekben és a terméshozamban, hanem mikroelem-tartalomban (Fe, Cu, Zn), fotoszintetikus pigmenttartalomban ésfotoszintetikus aktivitásban is jobb paramétereket mutattak a nem mágnesezett, normál (azaz nem sós) öntözővízzel öntözött növényekkel szemben.

Hogy lehet szerepe a mágnesezett víznek az aszály során?

Az aszályos stresszhatásnak kitett növények esetében azok a növények mutattak jobb eredményeket, amelyek mágnesezett vízzel kerültek öntözésre. Kisebb aszálystressz esetén elérték vagy bizonyos esetekben meghaladták az aszálystresszt nem kapó kontrollnövények értékeit.

 A mágnesezett vízre irányuló további kutatások mindenképp ígéretesnek tűnnek, hiszen többek között megoldást kínálhat ez az új technológia a globális éghajlatváltozás több kihívására, mint az édesvízhiány vagy az egyre gyakrabban megjelenő időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodás.

futureofdebrecen.hu

TOP 2023

Továbbjutást ér az édes Negro

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek