Blog
2021-01-16

„MINDIG AZT A SZ** TELEFONT NYOMKODJA!”

Géczy Gábor a lelekor.hu online pszichológusa, legfrissebb írásában a szülők új "ellenségéről" ír, illetve ad tanácsokat.

Pszichológusként számos szülőtől hallom azt, hogy a kiskamasz, vagy kamasz gyerekével egyszerűen nem tud normálisan beszélgetni, Mert mindig a telefonját nyomkodja

Legutóbb az egyik kliensem így fogalmazott az online munkánk során:„Már nem is ismerem a 14 éves Fiamat, és ezért az az átkozott kütyü a hibás ! Kétségbeesett szülők kérdezik azt tőlem, hogy mégis mit tegyünk?  Hogyan szoktassuk le erről az állandó telefonozásról a gyerekünket? 

Az én válaszom az, hogy ne akard leszoktatni a serdülő gyerekedet a telefonozásról !

 

Nem az a megoldás, hogy harcot vívsz a telefonozással ! Nem az a megoldás, hogy rossz színben tünteted fel őt, és eltiltod a mobiljától! Nem az a megoldás  hogy azt mondod neki, hogy ez már nem normális! Miközben Te magad is rengeteg időt töltesz azzal, hogy a saját telefonodat nyomkodod.Akár munka, akár szórakozási célból teszed ezt.Íme 3 tanácsom a serdülő mobilozási szokásainak szabályozására

 

Első tanács :

Fogadd el, hogy ő már egy másik generációhoz tartozik! Azaz a Te gyereked már nem fog annyi könyvet olvasni, nem fog annyit a szabad levegőn szaladgálni, nem fog annyi személyes baráti kapcsolatot kialakítani, mint Te, amikor Te voltál tizenéves. A Te és a gyermeked szociális és technikai körülményi helyzete ugyanis teljesen eltér egymástól. Más követelményeknek kell megfelelnie most neki, mint kellett megfelelned korábban neked.

Második tanács :

Neked kell először alkalmazkodnod az ő világához, hogy aztán szülőként megfogalmazhasd   és be is tartasd a nevelési előírásaidat ! Azaz te nevelsz, de működő kompromisszumokat is kell tudnod kötni a kamasz gyerekeddel! Elmondok egy konkrét példát, amit Karácsony előtt az egyik online kliensem mesélt el nekem, aki elvált anyaként egyedül neveli a 15 éves kamaszlányát. Az anya minden nap kb. 1 órát üzenget Viberen a lányával úgy, hogy a fiatal hölgy a másik szobában van. Először én magam is furcsálva hallgattam ezt a történetet. Később azonban az anya hozzátette, hogy utána cserébe a lánya a vacsora alatt és utána még kb. 1 órán keresztül nem veszi elő a mobilját. Ezalatt a bő 1 óra alatt anya és lánya beszélgetnek, tévéznek, zenét hallgatnak, és nincs semmi mobilozás. Ez egy megállapodás szülő és serdülő között.

Harmadik tanács:

Mutass mintát a gyermekednek arra, ahogy te a saját telefonozási szokásaidat szabályozd ! Online pszichológusként én magam is nagyon sok időt töltök a saját mobilom felé görnyedve. Persze azzal magyarázom ezt magamnak és a Páromnak is, hogy ezek 90%-a munkával kapcsolatos. Emellett azonban az is igaz, hogy ezeknek az üzenetváltásoknak a jelentős része egyáltalán nem sürgős.Éppen ezért én magam is hétvégén be kellett, hogy vezessem azt a szabályt magamnak, hogy 14 és 20 óra között nem nézem meg egyáltalán a telefonomat. Ehelyett inkább olvasok, sportolok, és igyekszem minél többet beszélgetni, valódi kommunikációt kialakítani a szeretteimmel.

 

FONTOS TEHÁT ODAFIGYELNÜNK ERRE AZ EGÉSZ TELEFONOZÁSI JELENSÉGRE!

MINDENKIT BE TUD SZÍVNI UGYANIS EZ A VITUÁLIS VILÁG, AMI AZT HITETI EL VELÜNK, HOGY MOST ÉS AZONNAL KELL REAGÁLNUNK A VILÁG TÖRTÉNÉSEIRE.

EKÖZBEN ELHITETI AZT IS, HOGY OLYAN SOK EMBERREL KERÜLÜNK KAPCSOLATBA.

DE EZ CSAK EGY LÁTSZAT-KAPCSOLÓDÁS, AMI BESZIPPANT MINKET, ÉS ERŐSEN FÜGGŐ HELYZETBE HOZ A TELEFONUNKKAL!

AMI KÉSŐBB AZ EMBERI, CSALÁDI KAPCSOLATAINKRA IS RENDKÍVÜL KÁROS HATÁST GYAKOROLHAT.

HA ÉN SZÜLŐKÉNT FIGYELEK ARRA, HOGY NE SZIPPANTSON BE EZ A VIRTUÁLIS VILÁG, AKKOR EZ A MINTA EGY IDŐ UTÁN A GYEREKEMNEK IS PÉLDAÉRTÉKŰ ÉS MEGVALÓSÍTHATÓ LESZ.

FIGYELJ ODA ELŐBB TE MAGAD A SAJÁT TELEFONOZÁSI SZOKÁSAID KORDÁBA TARTÁSÁRA!

ÉS UTÁNA SZABÁLYOZHATOD HATÉKONYAN A GYERMEKEID MOBILOZÁSI IDEJÉT!

ÍGY LEHETSZ VÉGÜL HITELESEBB ÉS HATÉKONYABB SZÜLŐ ÉS FELNŐTT AZ Ő ÉS A SAJÁT MAGAD SZEMÉBEN IS.

Géczy Gábor lelekor.hu :

 

Forgalmi rend változás

Friss koronavírus adatok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek