Blog
2022-05-14

Ha madárfiókát találnál…

Ahogy haladunk a nyár felé, megfigyelhetjük, hogy egyre több madár építi a fészkét, kotlik a tojásain, vagy neveli fiókáit. Egyes fajok esetében már kirepült fiókákkal is találkozhatunk. Gyakran megesik, hogy a természetben kirándulva, a kerti munka közben vagy munkába menet apró kis tollgombócokat találunk magunk előtt.

Nagy fekete szemeikkel riadtan néznek ránk, faroktollaik még fejletlenek, repülni még nem tudnak. Az önzetlenül segíteni akaró, állatszerető emberek többsége rögtön a fészket keresi, rosszabb esetben felkapja a fiókát és hazaviszi, meg akarja menteni a védtelennek tűnő állatot. Pedig a földön talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul mentésre. 

A rigófélék (ide tartoznak a fülemülék, rozsdafarkúak, vörösbegyek is, bár őket újabban a légykapófélék családjába sorolják) fiókái kikelés után nagyjából két hétig maradnak a fészekben, ezután kiugrálnak és szétmásznak, repülni még nem tudnak. Ez egy védekezési stratégia a ragadozók ellen, ugyanis ha mind az öten (a rigóféléknek általában öt fiókája van) a fészekben vannak egy ragadozó (például egy macska, vagy varjú) érkezésekor, akkor mind elpusztulnak, de öt különböző irányt véve és egyenként elbújva túlélési esélyeik megnőnek. Hangjukkal tájékoztatják a szülőmadarakat a hollétükről, azok pedig folyamatosan etetik őket. Tehát ezek a kismadarak nem árvák, ne akarjuk megmenteni őket.

Máskor viszont szükség van a segítségünkre. Ha még csupasz, vak fiókát találunk a földön, mielőbb keressünk fel egy madármentő szervezetet, például a Hortobágyi Madárkórházat! Ugyanígy járjunk el akkor is, ha a madárfiókát macska vagy kutya fogta meg, és még él. A ragadozó emlősök nyálában olyan baktériumok lehetnek, melyek egy apró sérülésen keresztül is könnyen bejutnak, és gyorsan végeznek a talált madárral. 

A sérült madarakat ne etessük és ne itassuk – ezzel gyakran csak ártunk –, hanem mielőbb keressünk fel egy szakembert, természetvédelmi szervezetet. Ha a kertünkben fészkelő madárpár egyik tagja elpusztult, és félő, hogy a magára maradt szülő nem tudja egyedül felnevelni a fiókákat, szintén segíthetünk. Egy a fészek közelében elhelyezett tálba lisztkukacot adhatunk segítségképpen. Ez jelentősen megkönnyíti a táplálékkeresést. A lisztkukac az állatkereskedések, állateledel-boltok többségében megvásárolható. Fontos, hogy ne csontkukacot adjunk a madaraknak, ez ugyanis betegségeket terjeszthet, nehezen emészthető, és veszélyes a fiókákra!

Forrás: futureofdebrecen.hu

Ezúttal a bajnokságban találkozunk a Haladással

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek