Egyetem Tér
2024-04-16

Kétestés menedékkeresés az oDEonban

A Kit Kat Klub pezsgését, a jazz lüktetését és a nyomasztó befelé fordulásnak hátat fordító bohém életérzést mutatja be a Londonban és a budapesti Vígszínházban egyaránt hatalmas sikerrel futott Cabaret című musical, melyet hamarosan az oDEon Egyetemi Színház is műsorára tűz. A hét Olivier-díjjal jutalmazott előadás egy igazi koprodukció, melyben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar növendékei mellett az ország legtehetségesebb fiatal művészei lépnek színpadra.

Ki ne akarna egy olyan világban élni, ahol mindig szól a jazz, ahol az emberek elfelejthetik a problémáikat, kiléphetnek a valóság fojtogató szorításából, nem törődnek a nehézségekkel, mindennapi problémáikkal, az éhezéssel, a szegénységgel, a háborúkkal, a rasszizmussal. Ki ne akarna egy olyan helyen eltölteni néhány órát, ahol mindig süt a nap és ahol nem kell félni az elnyomástól, az ítélkezéstől. A Cabaret, John Kander és Fred Ebb legendás Broadway-musicalje az 1930-as évek Berlinjébe repíti vissza a nézőket, bemutatja azt a világot, melyet minden társadalmi rétegében szétrombolt a nácizmus, ám többek között a Kit Kat Klub volt az a hely, ahol menedéket találtak a reményt és békét kereső emberek. 

Az oDEon Egyetemi Színház előadásában képzett, tehetséges fiatal művészek révén egyszerre tapasztalhatja meg a közönség a kilátástalanság érzését és a jótékony közönyt, mely segíthet elfelejteni a valóság szövetét szétszaggató realitást. A darabban a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Kar, valamint a Pesti Magyar Színakadémia hallgatói, tanulói is szerepelnek.

- Nagyon sok művészeti intézményből érkeztek a szereplők, ezáltal lehetőségünk van arra, hogy megosszuk egymással az újdonságot jelentő tapasztalatokat, tehát maga a darab megszületése is egy kiváló edukációs folyamatnak tekinthető, túlmutat egy hagyományos színházi előadás keretein. Ugyan a Cabaret már hatvan éve íródott musical, de a nézők látni fogják, mennyire aktuális az üzenete, hiszen a benne részt vevő huszonéves fiatalok szabadon belefogalmazhatják a játékukba mindazt, amit a világról gondolnak. Ennek köszönhetően arra is lehetőség van, hogy nem csupán előadjuk a darabot, hanem meg is éljük, belecsempészhetjük a saját szemléletünket, tudásunkat. Minden dal egy külön előadásként is megfeleltethető, így koreográfiák helyett szituációs jelenetek bukkannak benne úgy, hogy mindenki megtalálhatja a Cabaret-ben a saját művészetét – mondta a hirek.unideb.hu-nak Csáki Benedek koreográfus-rendező.

A musicalt a nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is bemutatja az oDEon, az első előadás április 19-én, pénteken, a második 20-án, szombaton 19 órától nézhető meg a Böszörményi úti egyetemi színházban.

 

Sajtóközpont – BZ

TMO: pályaorientációs nap a honvédségnél

Mesélő fák: a Zöld Kódex újabb eleme valósult meg a debreceni Százszorszép Óvodában

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek